AKT:lle avattiin ovia sovitteluun

3.2.2023

AKT antoi lakkovaroitukset tiistaina 31.1. satamiin ja kolmelle autoliikenteen sopimusalalle. Sovittelija Leo Suomaan johdolla otettiin torstaina ja perjantaina 2.-3. helmikuuta sovittelun ensi askelia eri alojen tilannekatsausten muodossa. Samaan aikaan aloitettiin uusia tes-neuvotteluita liikenneopetusalalla.

AKT on antanut lakkovaroitukset satamien sekä autoliikenteen osalta kuorma-auto, terminaalitoiminta ja säiliöauto- ja öljytuotealalle. Sovittelija Leo Suomaa on aloittanut sovittelua valtakunnansovittelijan toimistossa tilauskatsauksilla osapuolten kesken. Sovittelijan kanssa ovat keskustelleet Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ja sen kanssa neuvottelevat Autoliikenteen Työnantajaliitto ALT, Satamaoperaattorit ja Öljytuote ry. 

Torstaina Suomaan kanssa tapasivat AKT ja ALT, jolloin käytiin läpi kuorma-auto ja terminaalialan sopimuksia. Vastaava tapaaminen oli torstaina myös AKT:n ja Satamaoperaattorien kanssa. Tänään perjantaina 3.2. valtakunnansovittelijan toimistossa jatkettiin AKT:n ja Öljytuote ry:n kanssa säiliöauto- ja öljytuotealan osalta.

AKT jatkaa edelleen muita työehtosopimusneuvotteluja. Perjantaina 3.2. alkoivat liikenneopetusalan tes-neuvottelut. Liikenneopetusalan työehtosopimus on irtisanottu päättymään 31.1. 

Tes-neuvotteluja linja-auto, huoltokorjaamo ja linja-autoasemien osalta jatketaan ALT:n kanssa tiistaina 7. helmikuuta.

Satamissa aloitettiin lisäksi jo 1.2. alkaen ylityökielto ensimmäisenä työtaistelutoimenpiteenä vauhdittamaan neuvotteluja. Satamien osalta sovittelua jatketaan maanantaina 6. helmikuuta.
 
- Uutisten mukaan perjantaina on syntynyt teknologiateollisuuteen neuvottelutulos palkankorotuksia koskien. Sen sisällöstä ei ole vielä tarkempaa tietoa. On kiinnostavaa nähdä lopputulos sunnuntaina, miten osapuolten hallinnot neuvottelutuloksen suhteen päättävät. Ratkaisulla on väistämättä oma vaikutuksensa myös muiden alojen neuvotteluihin, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo. 

AKT:n neuvottelujen etenemistä voi seurata osoitteessa akt.fi/neuvottelut.


Päivitetty: 3.2.2023