AKT mukana SAK:n yhteisessä palkkatavoitteessa

16.12.2022

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry lähtee mukaan SAK:n liittojen koordinaatioon yhteisestä tavoitetasosta ja järjestöllisestä yhteistyöstä. Työehtoratkaisujen tavoitetaso vertautuu Saksassa saavutettuun teollisuuden palkkaratkaisuun.

Viimeiset työehtosopimusneuvottelukierrokset ovat Suomessa menneet siten, että työnantajaliitot ovat neuvotelleet Teknologiateollisuuden työnantajien vetämänä. Teknologia-alalle sovitusta kustannustasosta on neuvottelukierroksilla tullut määräävä kaikkien muiden liittojen neuvotteluille. 

Koordinoitu palkkapolitiikka on sinänsä hyvä tavoite. SAK:n avaus liittojen yhteisestä linjasta muuttaa kuitenkin tilanteen työntekijäliittojen kannalta erilaiseksi:

– Yhteistyön tiivistämisellä aloite otetaan paremmin omiin käsiin. Näin toimimalla olemme vahvempi neuvottelijaosapuoli, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo.

AKT:n hallitus päätti 16. joulukuuta lähteä omalta osaltaan SAK:n tavoitteeseen mukaan. Liitot tavoittelevat laajalla yhteistyöllä ostovoimaa turvaavaa työehtoratkaisua, jonka taso vertautuu Saksassa saavutettuun teollisuuden palkkaratkaisuun.

AKT asettaa silti tavoitteet ja päättää neuvottelutuloksista omien sääntöjensä puitteissa. AKT on jo aloittanut oman tes-neuvottelukierroksensa usealla sopimusalalla.

Kuluvaa neuvottelukierrosta käydään hyvin poikkeuksellisessa taloudellisessa tilanteessa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan, kallis energia ja nousevat korot ovat vähentäneet ostovoimaa rajusti. Taloudessa on paljon epävarmuutta, mutta työllisyys ja yritysten taseet pääosin hyvässä kunnossa.


Päivitetty: 16.12.2022