AKT XVII − Historiankirjan neljäs osa: Itsekkyyttä jäsenistön puolesta

14.6.2018

AKT:n historiasta on valmistunut viimeisin osa vuosilta 1990-2010. Dosentti Timo Soukolan Itsekkyyttä jäsenistön puolesta –teos julkistettiin edustajakokouksessa. Soukola sai  erikoistutkija Tapio Bergholmin videohaastattelussa ensinnä kommentoida teoksen reipasotteista nimeä.

– Kuljetusalalla työskentelevät eivät ole saanee nauttia palkkaliukumista: liukumattomuus vaatii pientä itsekkyyttä, Soukola toteaa.

Haastattelussa raotettiin hieman myös kirjan värikästä sisältöä. Risto Kuisman tulo ja lähtö liiton johtoon olivat dramaattisia.

– Kuvaan teoksessa Kuisman viimeistä neljää vuotta, joihin sisältyi raju elämäntaparemontti. Kuisma tervehdytti elämäntapansa, mutta säilytti räväkkyytensä. Hän myös johti liiton laajaan ja vaikeaan työtaisteluun. 

Kirjassa eletään myös yhteiskunnallisia suuria muutoksia, kuten työnantajien pyrkimystä lisätä osa-aikatyötä linja-autokuljettajien osalta. Yksi kamppailuista tapahtui juuri, kun Matti Vanhanen oli muodostamassa toista hallitustaan 2007. Pääministeri joutui hämmästelemään, että suuri osa ihmisistä tuki lakkoa: aika monet kokivat, että pätkätyön ja osa-aikatyön lisääminen ei ole hyvästä. 

Silloin monet linja-autonkuljettajat menettivät työnsä kilpailutusten myötä: Ihmiset kokivat uhkaavaksi sen, että vastaavaa voi tapahtua muillakin aloilla. vaikka teki työnsä hyvin, työn voi menettää työnsä tarjouskilpailun takia.

– Tämä huolestutti Suomen kansaa ja oltiin valmiita hyväksymään kovatkin keinot.

Historia ei opeta, mutta voi tarjota lohdutusta. Bergholm päätyi kysymään, onko se keskeisille toimijoille nyt opiksi tai lohdutukseksi, että aiemminkin on ollut vaikeata. 

– Ei kai ole pahasta, jos on sekä että, Soukola kuittaa.

Katso video alla olevasta ikkunasta. Mikäli ikkuna ei näy katso suoralla Youtube-linkillä tästä >>


Päivitetty: 5.6.2019