AKT:n järjestämät poliittiset työtaistelut koskevat 17 000 kuljetusalan työntekijää

12.12.2023

AKT vastustaa hallituksen työelämäheikennyksiä ja sosiaaliturvan leikkauksia. Muutokset työelämään ovat niin yksipuolisia ja niin merkittäviä, että liitto osallistuu laajalla rintamalla poliittisiin työtaisteluihin 14.12. Suojelutyö ja varusmiesten kotiutuskuljetukset on rajattu toimien ulkopuolelle.

AKT vastustaa hallituksen työelämänlainsäädäntöön kohdistuvia heikennyksiä ja sosiaaliturvaleikkauksia. Hallitusohjelman työelämämuutokset hyödyttävät pelkästään työnantajia. Työntekijöiden kannalta muutokset ovat yksinomaan kielteisiä, ne heikentävät työehtoja, työsuhdeturvaa ja mahdollisuuksia vaikuttaa. Työelämän kehittymisen sijaan jyrkkä kahtiajako kasvaa. Yhteiskunnan heikoimpien asema heikkenee entisestään. 

AKT on mukana torstaina 14.12. poliittisissa työtaisteluissa muiden SAK:n liittojen ja muun ay-rintaman kanssa. AKT:n osalta mukana on liki kymmenen toimialaa. Mukana ovat kuorma-autoala, linja-autoala, kaupan automiehet, säiliöauto- ja öljytuoteala, matkatoimistoala, terminaalitoiminta, huolinta-ala sekä ahtaus.

Poliittiset työnseisaukset kattavat kaikkiaan 150 yritystä ja noin 17 000 työntekijää. Erityisesti työtaistelu tulee näkymään suurten kaupunkien paikallisliikenteessä.

Varusmiehet pääsevät kotiin

Työtaistelutoimenpiteiden ulkopuolelle rajataan hengen, terveyden ja ympäristön suojelemiseksi tehtävä työ. Myös tilausajoliikenteenä hoidettavat varusmiesten kotiuttamiskuljetukset on rajattu ulkopuolelle.

Yrityslistaus löytyy täältä.

SAK:n liitot ovat jo kuukausien ajan pyrkineet vaikuttamaan hallituksen linjauksiin #PainavaSyy-mielenilmauksilla. Edistystä ei ole saatu. Nyt AKT on mukana osoittamassa, että työntekijät ovat tosissaan. Mieltä ei osoiteta hallitusta vaan sen työelämälinjauksia vastaan.

- Kolmikantatyöryhmät ovat osoittaneet sen, että palkansaajia ei niissä ryhmissä kuulla. Meillä siellä mahdollisuus vain kuitata hallitusohjelman kirjaukset, mutta ei muuta, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo.

Hallitus voi vielä peruuttaa lakot

Aika käy kellossa. Edelleen odotetaan, että hallitus ryhtyy neuvottelemaan hallitusohjelmasta ja sen hyvin yksipuolisesti työntekijöihin kohdistuvista ratkaisuista. Orpo-Purran hallituksella on vielä keskiviikkoon asti aikaa sellaiseen keskustelunavaukseen, että laajat, koko maata koskevat työtaistelutoimenpiteet voidaan perua.

- Meille pohjoismainen malli tarkoittaa työntekijöitä kunnioittavaa ja yhteiseen sopimiseen perustuvaa työelämää, AKT:n 2. varapuheenjohtaja Niko Blom muistuttaa.


Päivitetty: 12.12.2023