AKT:n linja-autonkuljettajat ja ahtaajat mukaan lakkoihin

12.2.2024

AKT:n ahtaajat osallistuvat kolmipäiväiseen lakkoon 14.-16.2. AKT:n linja-autonkuljettajat sekä huoltokorjaamojen henkilökunta lakkoilevat keskiviikkona ja torstaina 14.-15.2. Lakko vaikuttaa linja-autoliikenteeseen ja sulkee satamat. Kokonaisuudessaan AKT:n lakko koskettaa noin 10 000 työntekijää. Lakkojen syynä ovat hallituksen mittavat työelämäheikennykset. Nyt vedotaan hallitukseen: kunnon neuvottelut on aloitettava.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry on jättänyt työnantajille ilmoitukset poliittisista lakoista. Ahtaajat osallistuvat lakkoihin 14.-16.2., mikä käytännössä pysäyttää satamien toiminnan.

Linja-autonkuljettajat ja huoltokorjaamojen henkilökunta ovat lakossa 14.-15.2. Tämä vaikuttaa laajasti bussiliikenteeseen niin paikallisliikenteessä kuin kaukoliikennevuoroilla.

Työnseisauksilla vastustetaan Orpo-Purran hallituksen merkittäviä ja pitkäkestoisia työelämäheikennyksiä. Hallituksen ratkaisut hyödyttävät ainoastaan työnantajia ja niillä heikennetään työttömyysturvaa, työsuhdeturvaa ja rajoittaa lakko-oikeutta. Mikäli hallitus toteuttaa suunnitellut työelämämuutokset, niillä ei kasvateta työllisyyttä, mutta tullaan heikentämään työehtoja pysyvästi.

-    Työttömyysturvan heikennykset ovat kovia. Jos 3000 euroa kuukaudessa tienaava jää työttömäksi, työttömyysturvan porrastus pudottaa kahden kuukauden jälkeen ansiosidonnaista 346 euroa kuukaudessa ja kahdeksan kuukauden jälkeen 432 euroa kuukaudessa. Mikäli huollettavana on kolme lasta, putoaa työttömyysturva vielä 285 euroa kuukaudessa nykytasoon nähden. Eikä tässä puhuta vielä asumistuesta mitään, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo.

Hallituksen linjaa vastustetaan, koska sen mukaan toimimalla ihmisten toimeentulo vaikeutuu. Ansiosidonnainen romutetaan. Irtisanomiseen riittää asiallinen syy ja on epävarmaa miten pieni teko irtisanomiseen riittää. Sairastuminen maksaa, kun ensimmäinen sairauslomapäivä on palkaton. Määräaikaisuuksia voi tehdä ilman perusteita. Paikallisesta sopimisesta uhkaa tulla paikallista pakottamista, jonka varjolla heikennetään työehtoja ja työehtosopimuksia. Lista heikennyksistä työntekijöille on pitkä.

Työtaistelujen viesti hallitukselle on, että työelämäasioista on avattava aidot neuvottelut välittömästi.

Työtaistelun ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle. Lakko on poliittinen työtaistelu, jota ei ole suunnattu työnantajia vastaan.

Lakon piirissä olevat yritykset on listattu AKT:n nettisivuilla.

Lue lisää ahtausalan osalta tästä

Lue lisää linja-autoalan osalta tästä

Lue lisää huoltokorjaamojen osalta tästä


Päivitetty: 12.2.2024