AKT:n Marko Piirainen ei näe edellytyksiä Tykan optiovuodelle

8.6.2015

- Hallituksen tämän päiväinen ilmoitus siirtää aiotut leikkaukset työttömyysturvaan vuoden 2017 alkuun ovat vain temppuilua. Tällainen ei sovi AKT:lle enkä näe edellytyksiä työllisyys- ja kasvusopimuksen optiovuodelle. Suuntaamme liittokohtaisiin neuvotteluihin loppusyksystä, sanoo AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen.

Hän muistuttaa, ettei 200 miljoonan euron työttömyysturvan leikkauksen siirtäminen muutamalla kuukaudella helpota työttömien asemaa. Siirto on Piiraisen mukaan myös vastoin Tyka-sopimusta, joka on AKT:n sopimusten osalta voimassa 31.1.2016 saakka.

- Leikkaukset tulisivat siirron jälkeenkin voimaan tykan voimassaoloaikana, muistuttaa Piirainen.

Hänen mukaansa laskelmat osoittavat, että 200 miljoonan euron leikkaukseen ei riittäisi edes ansiosidonnaisen työttömyysturvan puolitus 500 päivästä 250 päivään. – Jostain muustakin joudutaan vielä leikkaamaan. Näitä leikkauksia ei korvata mitättömillä palkankorotuksilla eikä pienillä veronkevennyksillä.

- AKT:n aloilla työttömyys on noussut jo 12 prosenttiin. Ei työttömiä voi enää kiristää lisäleikkauksilla, jyrähtää Piirainen.

Hän muistuttaa, että hallitus leikkaa ensi vuoden alusta 50 miljoonaa euroa vuorotteluvapaista. – AKT vastusti edellisen hallituksen tekemää vuorotteluvapaan leikkausta ja vastustaa tätäkin. Kun työelämä koko ajan muuttuu kiireisemmäksi, on työntekijöille taattava mahdollisuus vetää välillä henkeä.

Piirainen ottaa esimerkin työssä jaksamisesta ja työturvallisuudesta. – Miten jaksaa yli 60-vuotias linja-autonkuljettaja painaa helteessä pitkää päivää pääkaupunkiseudun ruuhkaliikenteessä? Vuorotteluvapaata ollaan kiristämässä jo kolmatta kertaa lyhyen ajan sisällä.

Piirainen muistuttaa, että Sipilän hallitus leikkaa myös työntekijöiden kuntoutuksesta, jolla on tähän asti kohennettu työssäjaksamista. – Perinteiset Aslak- ja Tyk-kuntoutukset oli tarkoitus yhdistää ensi vuoden alussa nykyiseen työelämään paremmin sopivaksi Aura-kuntoutukseksi. Hallitusohjelman mukaan Aura-kuntoutus lakkautetaan ennen kuin se ehdittiin edes käynnistää. Miten tämä sopii vaatimuksiin työurien pidentämistä?

Piirainen vaatii, että hallituksen on luovuttava kokonaan 200 miljoonan työttömyysturvan ja 50 miljoonan euron vuorotteluvapaan leikkauksista. – Otetaan se 250 miljoonaa pääomaveroa kiristämällä sekä palauttamalla varallisuusvero. Tasataan tuloeroja verotuksen kautta, sanoo AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen.


 

 

 

 

 


Päivitetty: 5.6.2019