AKT:n Marko Piirainen pitää kiinni yleissitovuudesta tulevaisuudessakin

31.8.2015

- Työehtosopimusten yleissitovuudesta pidetään kiinni tiukasti jatkossakin, korostaa AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen.


EK:n Taloustutkimuksella teettämän selvityksen mukaan ”suomalaiset ovat hyvin valmiita paikallisen sopimisen lisäämiseen”.

- Paikallisesti voidaan jo nyt sopia ja sovitaan asioista. Työehtosopimus on kuitenkin se perälauta, jonka päälle asioita voidaan sopia paikallisesti, muistuttaa Piirainen.

Hän pitää tiukasti kiinni työehtosopimusten yleissitovuudesta. – Se turvaa palkansaajille minimitason. Sen päälle voidaan toki sopia paikallisesti muutakin. Työelämässä ei ole tilaa vapaamatkustajille tulevaisuudessakaan. Jos työehtosopimusten yleissitovuus romutetaan, järjestäytymättömät työnantajat saisivat kohtuuttoman kilpailuedun, joka mitattaisiin työntekijöiden selkänahasta.

Piiraisen mukaan EK:n tutkimus on tehty harhaanjohtavasti. – Tutkimuksessa on kysytty joustoista kaikelta kansalta. Mielestäni asiasta olisi pitänyt kysyä vain niiltä, joita mahdolliset joustot koskevat eli palkansaajilta. Silloin tulos olisi ollut varmasti toisenlainen.

Piirainen hämmästelee, että pääministeri Juha Sipilä on EK:n tutkimukseen viitaten julkisuudessa maininnut suuren osan kansasta olevan valmis paikallisen sopimisen lisäämiseen. – Tässä halutaan muokata yleistä mielipidettä myötämieliseksi hallituksen tuleville toimille, kun yhteiskuntasopimus kaatui.

- Palkankorotukset tulee jatkossa sopia niin, että kasvattavat palkansaajien ostovoimaa ja tukevat suomalaista työllisyyttä. Suomella ei ole varaa veronkevennyksiin, jos halutaan pitää kiinni hyvinvointiyhteiskunnan peruspalveluista, kuten terveydenhuollosta ja koulutuksesta, sanoo AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen.

Lisätiedot Marko Piirainen p. 0400 729 450

 


Päivitetty: 5.6.2019