AKT XVII − AKT:n tuore johto ei niele hallituksen toimia

15.6.2018

Jatkokaudelle valittu AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen korostaa, että Suomen hallituksen työehtoja heikentäviä ehdotuksia ei hyväksytä ilman vastustusta. AKT:n hallitus varautuu kokoontumaan kesän aikana ja tarvittaessa reagoimaan tilanteeseen.

Marko Piirainen muistuttaa, että jo nyt on AKT:n  ja ammattiliittojen yhteisvoimin saatu torjuntavoittoja niin aiemmin hallituksen pakkolakien osalta kuin kiky-sopimuksen suhteen. Vaikka aktiivimalli tuli, mielenilmaukset vaikuttivat ja siihen saatiin tiettyjä lievennyksiä. 

Nyt tartutaan hallituksen esittämään aktiivimallin toiseen vaiheeseen. AKT ei niele myöskään hallituksen ehdotuksia nuorten alle 30-vuotiaiden työehtojen heikentämisestä ja irtisanomisten helpottamisesta alle 20 työntekijän työpaikoilla.  

– SAK:n hallitus pitää ylimääräisen kokouksen juhannuksen jälkeen.  Myös AKT:n hallituksella valmius pitää kokous kesän aikana ja päättää, miten asiaan reagoidaan.

Linjat vedetty nelivuotiskaudelle

AKT:n edustajakokous on  käsitellyt ohjelma-asiakirjat seuraaviksi neljäksi vuodeksi ja päivittänyt säännöt. Piirainen nostaa ohjelmasta esiin yhtenä keskeisenä asiana kuljetusliittojen yhteistyön tiivistymisen. Viime kuun loppupuolella viisi SAK:laista kuljetusliittoa liittyi Kuljetusliitot KL:ksi.

– Pitkän aikavälin tavoitteena on yhden yhteisen kuljetusliiton perustaminen Teollisuusliiton tapaan, Piirainen ennakoi. Sen muoto ja aikataulu jää nähtäväksi.

Toisena asiana liiton ohjelmassa on varauduttu digitalisaatioon ja robotisaatioon. 

– Monella sektorilla se jo toimii. On selvä, että digitalisaatio vain kasvaa. Me haluamme katsoa, että kehitys jatkuu.

Järjestämistyötä tarvitaan työpaikoilla

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittu Pekka Lehtonen määrittelee ohjelmassa tärkeäksi työsaraksi tulevalla kaudella järjestämistyön ja jäsenhankinnan.

– Olen itse kentän ihminen. Se on lähinnä sitä omaa, siinä tulee olemaan suurin paino, Lehtonen sanoo tyytyväisenä saamaansa luottamukseen valinnoissa.

Järjestämistyö merkitsee tehokasta jäsenhankintakampanjaa. Työpaikkoja pyritään järjestämään niin, että työntekijät saadaan AKT:n jäseniksi ja työpaikoilla valitaan asiaan kuuluvasti työsuojeluvaltuutetut ja luottamusmiehet. 

– Neljä vuotta takana, kiitokset siitä, että luottamus jatkuu, Harri Pasanen kiittää. 

– Jäseniä tarvitaan lisää, potentiaalia on kyllä, nyt on saatava ihmisistä kiinni, hän sanoo.

– Paikallisen sopimisen kehittämistä ei vastusteta, kun se tehdään oikeilla pelisäännöillä ja kunnioitetaan työehtosopimuksia, Piirainen linjaa.

Tärkeintä paikallisessa toiminnassa on se, että valvotaan, että jäsenet saavat työehtosopimusten minimin työstään.  Jatkossa mennään työpaikoille, käydään asiat läpi luottamushenkilöiden kanssa ja sitoutetaan ihmiset edunvalvontaan. 

Teksti: Sini Silvàn


AKT:n johtoon valittiin vuosille 2018-2022 puheenjohtajaksi Marko Piirainen, ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi uutena Pekka Lehtonen ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Harri Pasanen. (Kuva: Vesa-Matti Väärä)


Päivitetty: 5.6.2019