AKT vaatii kuljettajien vessa-asioita kuntoon

18.10.2022

Yle uutiset tarttui 17.10. linja-autonkuljettajien vessakysymyksiin. Jutussa kerrottiin tilanteesta Lahdesta, mutta ongelma on valtakunnallinen. Linja-autonkuljettajilta puuttuu kokonaan wc- ja taukotiloja tai mahdollisuus käyttää niitä työpäivän aikana. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n tavoite on saada asia viimein kuntoon. Ongelma on jatkunut vuosia. 

Kilpailutetussa liikenteessä selkeintä olisi saada taukotilat ja wc:t tilaajien eli kuntien vastuulle. Tässä AKT on yhtä mieltä Autoliikenteen Työnantajaliitto ALT:n kanssa ja olemme yhdessä vedonneet kuntiin asian ratkaisemiseksi.

Yksittäinen yritys voi kilpailutuksessa saada hoidettavaksi tietyn linjan liikenteen määräajaksi. Mitään takuuta ei ole, että liikennöinti jatkuu seuraavalla kilpailutuskierroksella. On kohtuutonta odottaa, että yritys rakentaisi tai järjestäisi tauko- ja wc-tilat ja sitten luopuisi niistä. 

Kuljettajille tulee taata kunnon taukotilat ja wc:n käyttömahdollisuudet. Tässä kestävin ratkaisu on, että kilpailuttaja järjestää tai rakentaa tilat sekä perii niiden käytöstä vuokraa liikennöitsijöiltä.  Vuokraan tulee sisällyttää tilojen kunnossapito ja siivous. Samalla luodaan edellytyksiä saada kuljettajapulasta kärsivälle alalle uusia linja-autonkuljettajia. 

- Kuljettajien wc- ja taukotila-asia täytyy saada kuntoon. Kuljettajille täytyy osoittaa, että heidän inhimillisistä perustarpeistaan ja työhyvinvoinnistaan pidetään huolta, sanoo AKT:n sopimussihteeri Harri Pasanen.

Lisätietoja: Harri Pasanen, p. 040 582 8016

Lue Ylen uutinen > https://yle.fi/uutiset/3-12658475


Päivitetty: 18.10.2022