Ammattiliitto Pro alentui työehtoshoppailuun Finnairin kanssa

20.7.2021

Toimillaan matkustamohenkilöstön työehtojen heikentämiseksi Finnair saattaa hyvinkin aiheuttaa häiriöitä työmarkkinoilla.

Finnair kertoi perjantaina 9.7. aloittavansa yhteistyön Tukholmasta operoitavissa lennoissa lentoliikenteen henkilöstöpalveluja tarjoavan Airpron kanssa. Kyseisissä operaatioissa ei noudateta kuitenkaan AKT:n ja Palvelualojen ammattiliitto PALTA:n välistä työehtosopimusta, vaan tasoltaan heikompaa PALTA:n ja ammattiliitto PRO:n solmimaa työehtosopimusta. Jo aiemmin Finnair on esittänyt yksipuolisesti heikennyksiä AKT:n solmimaan matkustamohenkilökunnan  työehtosopimukseen ja työehtoihin. Nämä heikennykset AKT:n hallitus kuitenkin yksimielisesti torjui.

− Käytännössä PALTA:n ja PRO:n sopimus tarkoittaisi, että Finnairin omat, lomautettuina olevat työntekijät, joutuisivat ostamaan omat työpaikkansa takaisin huonommilla ja halvemmilla työehdoilla. Tämä, jos mikä, olisi työehtoshoppailua pahimmillaan, sanoo AKT:n vt. puheenjohtaja Pekka Lehtonen.

Lehtonen sanoo, että tätä AKT ei voi hyväksyä. Hänen mukaansa Finnairin toiminta saattaa hyvinkin aiheuttaa häiriöitä työmarkkinoilla.

AKT:n ja PALTA:n solmimassa työehtosopimuksessa on sovittu, että työnantaja noudattaa työvoiman vuokrausta ja alihankintaa koskevissa sopimuksissa alan yleistä työehtosopimusta.

− Matkustamohenkilöstön kohdalla se tarkoittaa AKT:n näkemyksen mukaan PALTA:n ja AKT:n välillä solmittua työehtosopimusta, sanoo Lehtonen.

Tämän osalta Finnairin pääluottamusmies on tehnyt erimielisyysmuistion ja asia etenee sitä kautta. AKT on ollut asiassa yhteydessä myös PALTA:an, PRO:hon ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraiseen.

− AKT:n vt. puheenjohtaja Pekka Lehtonen toivoo, että helteen sekoittamat päät viilenevät ja järki voittaa tässäkin asiassa.


Päivitetty: 20.7.2021