EU komissio perääntyi kabotaasiasiassa

16.5.2013

Komission tiedote >>

ETF:n tiedote >>

Euroopan kuljetustyöntekijät järjestivät 14.5. toimintapäivän, jonka aikana liikennekomissaari Siim Kallas sai selkeän viestin kuljetusalan ammattilaisilta: EI kabotaasiliikenteen vapauttamiselle, SEIS sosiaalinen dumppaus!
 
Saman päivän iltana komissiolta tuli tiedote, jonka viestiä Euroopassa tulkittiin siten, että nykyinen komissio ei toimikaudellaan enää toisi uutta esitystä kobotaasiliikenteen rajoitusten poistamisesta. Tiedotteessa todettiin, että ” kabotaasin sääntöjä on kehitettävä pitkällä aikavälillä, mutta se on tehtävä oikein ja kaikkia osapuolia kuullen.”  Nythän komissio on ajanut liberalisointia eurooppalaisten työntekijä- ja työnantajajärjestöjen yhteisestä, kiivaasta ja perustellusta vastustuksesta huolimatta.
 
Komission perääntyminen tiivistyy lauseeseen ” Tämä prosessi on monimutkainen ja se vie aikaa - mikä vaikeuttaa mahdollisuutta käsitellä tätä kysymystä tämän komission toimikauden aikana.” Tiedotteessa todetaan lisäksi, että ”lyhyellä aikavälillä on mahdollista on parantaa valvontaa ja sääntöjä, mukaan lukien sosiaaliset näkökohdat, sekä tehdä markkinoiden toimintaa paremmaksi niin, että se hyödyttää kaikkia alalla työskenteleviä ja koko EU: n taloutta, joka on erittäin riippuvainen tehokkaista liikennepalveluista. Tämä on keskeinen osa kaikkia toimia tulevina kuukausina.”
 
Niin kauan, kun sosiaaliset ja taloudelliset erot ovat nykyisen suuruiset Euroopan eri laidoilla, ei kabotaasiliikenteen vapauttamiselle ole edellytyksiä alan eurooppalaisen työntekijäjärjestön ETF:n  ja työnantajajärjestön IRU:n yhteisen kannanoton mukaan.
 
Lisätiedot: Harri Pasanen 040 582 8016


Päivitetty: 2.2.2021