ITF 2018: Hyviä tuloksia ilmailualalla

17.10.2018

Qatar Airwaysin lentomännät saivat luvan mennä naimisiin ilman työnantajan suostumusta, Ryanair on tunnustanut ammattiliitot ja Puolaan on perustettu uusi ilmailualan liitto.


Kansainvälisen Kuljetustyöntekijöiden Liiton (ITF) kongressin siviili-ilmailusektorin kokouksessa voitiin AKT:tä edustaneen palkkasihteeri Johanna Juntusen mukaan todeta, että ilmailualalla on monessa asiassa menty eteenpäin.

− Kokouksessa esiteltiin Qatar Airwaysin  ja Ryanairin järjestämiskampanjat. Molemmat onnistuivat yli odotusten ja nyt jatketaan hyvin alkaneella tiellä, sanoo Juntunen.

Qatar Airwaysissä ITF:n kampanjan saavutuksiin voidaan lukea lentoemännille saatu oikeus jäädä äitiyslomalle ja tehdä raskauden aikana maatöitä. He saavat nyt myös mennä naimisiin ilman työnantajan lupaa ja valita asuinpaikkansa. Aiemmin heidän oli asuttava tiukasti vartioiduissa työnantajien määräämissä asuntoloissa.

Ryanair puolestaan tunnusti ammattiliitot ensimmäisen kerran joulukuussa 2017.  Silloin myös osa työntekijöistä järjestäytyi ja Puolaan perustettiin matkustamohenkilökunnan liitto Cabin Crew Union in Poland (CWR).

Kesällä 2018 Ryanairin työntekijöitä oli lakossa, koska yhtiö ei noudattanut tekemiään sopimuksia.

− Vaikka osassa maista, joista Ryanair operoi, on saatu solmittua sopimuksia, niin muutoksia palkkauksessa tai työoloissa ei ole vielä nähtävissä, sanoo Johanna Juntunen.

Palkkasihteeri Johanna Juntusen mukaan Qatar Airwaysin  ja Ryanairin järjestämiskampanjat onnistuivat yli odotusten.

 


Päivitetty: 5.6.2019