ITF 2018: Tieliikennesektorilla isoja haasteita

19.10.2018

Monissa köyhissä maissa ay-aktiiveja ja heidän perheitään vainotaan ja aktiiveja jopa tapetaan.


Ammattiyhdistysliikkeen haasteet ja uhat ovat eri maissa erilaisia. Näin pohtivat Kansainvälisen Kuljetustyöntekijöiden Liiton ITF:n kongressissa Singaporessa maantiesektorin kokoukseen osallistuneet AKT:n valtuuston puheenjohtaja ja Schenkerin pääluottamusmies Kai Laaksonen ja AKT:n 2. varapuheenjohtaja Harri Pasanen.

Yksi esimerkki on automaatio. Kehittyneissä maissa automaatio on uhka työpaikoille. Kehittyvissä maissa ongelmat ovat toisaalla kuin automaatiossa.

− Monissa vähemmän kehittyneissä maissa ay-aktiiveja ja heidän perheitään uhataan ja vainotaan ja aktiiveja jopa tapetaan. Meillä taas automaation avulla halutaan pyyhkäistä ihmiset pois töistä, sanoo Pasanen.

Kai Laaksosen mieleen jäi erityisesti puheenvuoro, jossa kerrottiin Mumbain laitamilla toimivasta DHL:n terminaalista, missä työskenteleville nuorille pojille ei makseta edes minimipalkkaa.

− Myös korruptio on iso ongelma. Senegalissa kuljettajat joutuvat maksamaan lahjukset omasta pussistaan, sanoo Laaksonen.

Huomio kuljetusketjuun

Kokouksessa nousi esille joukko isoja kansainvälisiä kuljetusalan yrityksiä, muun muassa IKEA ja DHL, jotka sortavat työntekijöiden oikeuksia. Laaksosen ja Pasasen mukaan Suomessa ne voivat toimia täysin asiallisesti, mutta esimerkiksi Itä-Euroopassa ja Afrikassa toimintamalli voi olla jotain muuta.

Laaksosen mukaan ITF kampanjoi sen puolesta, että yritykset alkaisivat globaalisti kunnioittaa työntekijöiden oikeuksia.

− On tärkeää kiinnittää huomio koko toimitusketjuun, hän sanoo.

Pasanen nostaa esille tässä kuluttajan vastuun. Se on vahvistunut nettikaupan kasvun myötä. Hän kaipaa myös tilaajavastuuta.

− Ei ole välttämättä aina kuljetusyritysten vika, jos tilaajaa vaatii toimituksia, jotka eivät ole mahdollisia lain sallimissa rajoissa, sanoo Pasanen.


 AKT:n 2. varapuheenjohtaja Harri Pasanen ja AKT:n valtuuston puheenjohtaja ja Schenkerin pääluottamusmies Kai Laaksonen osallistuvat ITF:n kongressiin Singaporessa.

 


Päivitetty: 5.6.2019