ITF 2018: Ay-liikettä kuultava satamien automatisaatiosta päätettäessä

16.10.2018

ITF:n ahtaajien kokous kantoi huolta ay-vastaisuudesta, työturvallisuudesta, automatisaatiosta, työpaikoista ja tulevaisuuden yhteiskunnasta.


Singaporessa ITF:n konferenssin yhteydessä pidetyn ahtaajien kokouksen kanta oli, että ammattiliittoja on kuultava ja niiden kanssa on neuvoteltava silloin kun automaatiota otetaan satamissa käyttöön. Kokous tuomitsi sen, että automatisaatiota käytetään heikentämään ammattiyhdistysliikettä.

Katoaako hyvinvointi?

Kokouksissa käytetyissä puheenvuoroissa välittyi huoli myös siitä, että automaatiota käytetään hyväksi hävittämään työpaikkoja tai korvamaan niitä huonompipalkkaisilla töillä. Monessa puheenvuorossa kannettiin huolta myös yhteiskunnallisesta kehityksestä ja verotulojen katoamisesta töiden siirtyessä roboteille.

Usein esille noussut kysymys oli, miten käy ihmisten hyvinvoinnin yhteiskunnassa, missä entistä useammat työt tekevät robotit, jotka eivät maksa veroja eivätkä kuluta? Pelkona oli, että se on köyhä yhteiskunta.

Ay-vastaisuutta, mutta myös voittoja

Etenkin kehittyvien maiden edustajien puheenvuoroissa kuultiin, miten ay-toimintaa häiritään tai miten aktiiveja on suljettu vankilaan. Myös kehittyneiden maiden puheenvuoroissa kannettiin huolta ay-toiminnan vastaisesta kehityksestä.

Vastaavasti kuultiin puheenvuoroja myös onnistumisista. Esimerkiksi Columbiassa asiat ovat menneet hyvään suuntaan ja Intiassa on edistytty naisten järjestämistyössä.
Monessa puheenvuorossa kannettiin huolta myös työturvallisuudesta. Asia ei ole yksin kehittyvien maiden ongelma vaan esimerkiksi Uuden-Seelannin edustaja käytti puheenvuoron asiasta. Siinä hän kertoi, että hiljattain naispuolinen ahtaaja menehtyi työtapaturmassa ja että muitakin kuolemaan johtaneita onnettomuuksia on tapahtunut.


Ahtajien kokouksen päätteeksi osoitettiin tukea Doualassa Kamerunissa vangitulle ay-aktiiville.

 


Päivitetty: 5.6.2019