ITF 2018: Suuret pärjäävät kilpailussa

19.10.2018

Maailman kaikista henkilökuljetuksien kilpailutuksista yli 90% menee seitsemälle suurimmalle yhtiölle.


Kansainälisen Kuljetustyöntekijöiden Liiton ITF:n kokouksessa on Väinö Paunu Oy:n pääluottamusmiehen ja AKT:n hallituksen varapuheenjohtajan Vili-Petteri Adamssonin mukaan noussut esille monia mielenkiintoisia ja tärkeitä asioita, kuten ammattiliittojen jäsenmäärien kasvu kehittyvissä maissa ja lasku kehittyneissä maissa.

− Myös sosiaaliset oikeudet, ajo- ja lepoaikojen noudattamatta jättämiset, taukopaikat sekä poliisin ja viranomaisten käytös nousivat kokouksessa esille, sanoo Adamsson.

− Monet puheenvuorot olivat todella hurjia ja pysäyttäviä. Esimerkiksi rekkakuskin vankeusrangaistus kuolemantuottamuksesta, kun hänet oli pakotettu työpaikkansa menettämisen uhalla ajamaan ylipitkää päivää ja hän oli väsyneenä ajanut kahden tien vieressä renkaita vaihtaneen ihmisen yli. Hän sai siitä kolme vuotta vankeutta. Työnantaja selvisi sakoilla.

Kaupunkiliikennesektorin kokouksessa esillä olivat erityisesti kilpailutukset. Maailman kaikista henkilökuljetuksien kilpailutuksista yli 90% menee 7:lle suurimmalle yhtiölle.

− Tätä pidettiin huonona asiana, koska paikalliset yritykset eivät pärjää kilpailussa, sanoo Adamsson.

− Uber-taksista käytettiin muutama puheenvuoro. Sen toiminta on saatu loppumaan joissakin maissa, kun lainsäädäntöä on muutettu tai alettu soveltamaan toisella tavalla.

Adamssonin mukaan myös naisten syrjimisestä ja hyväksikäytöstä käytettiin pitkiä puheenvuoroja.
 


Sekä maantie- että kaupunkiliikenteessä tärkeimmiksi asioiksi nousivat työntekijöiden sosiaaliset oikeudet, joihin luetaan tasapuolinen kohtelu, lepoajat, kohtuullinen toimeentulo ja taukopaikat, sanoo Adamsson.

 

 


Päivitetty: 5.6.2019