Jape Lovén SAK:n edustajistossa: Robottivero turvaamaan työntekijöiden uudelleenkoulutus

26.8.2020

Jape Lovénin mukaan sosiaaliturvan leikkauksilla ei luoda uusia työpaikkoja muualle kuin kuntien sosiaalitoimistoihin ja Kelan korvauskäsittelyyn.

AKT:n valtuuston 1. varapuheenjohtaja, helsinkiläinen ahtaaja Jape Lovén, moitti kovin sanoin tiistaina kokoontuneessa SAK:n edustajiston järjestäytymiskokouksessa valtiovarainministeriön suunnitelmia sosiaaliturvan leikkauksista. 

Hän ei nähnyt myöskään työttömyysturvan heikennyksillä yhteyttä työllisyyden parantamiseen. Sen sijaan hänestä hyvä keino tukea työllisyyttä olisi antaa verohelpotuksia työllistäville yrityksille. 

− Ainoat työpaikat, joita Hetemäen porukan ehdotusten toimesta olisivat tulossa, syntyisivät Kelan ja sosiaalitoimiston etuuskäsittelijöille hakemusten ruuhkan hallintaan, hän sanoi.

Huoli digitalisaatiosta

Lovén peräänkuulutti myös sitä, että liitot lähtisivät jäsenhankinnassaan siitä, että jäseninä oltaisiin siinä liitossa, joka tekee alan työehtosopimuksen. Hän toivoi myös kokoukselta selkeää linjausta asiassa.

Lovén oli huolissaan lisäksi digitalisaation ja automatisaation vaikutuksista työllisyyteen. Esimerkin hän otti Hollannista, missä muun muassa ahtaajia on jäänyt työttömäksi sataman automatisoinnin takia.

− Edustajiston tulisi päättää linjasta, jossa SAK ajaa automatisaatio- ja tai robotisaatioveroa, jonka tuotoilla voisimme uudelleen kouluttaa, tukea ja työllistää niitä palkansaajia, jotka tässä teknologian kehityksessä toimeentulonsa menettävät, hän totesi. 

Teksti ja kuva Arto Jokela


Jape Lovén ei nähnyt työttömyysturvan heikennyksillä yhteyttä työllisyyden parantamiseen. Sen sijaan hyvä keino tukea työllisyyttä olisi antaa verohelpotuksia työllistäville yrityksille. 


Päivitetty: 1.9.2020