Jape Lovén SAK:n edustajistossa: Vahvan tehtävä on tukea heikkoa

19.11.2020

Koronan vaikutukset tulossa myös kuljetusten rahtipuolelle.

SAK:n edustajiston kokouksessa AKT:n kokousedustajana puhunut ahtaaja Jape Lovén totesi, ettei työttömyysturvan leikkaus luo työpaikkoja.

− Mikäli se toteutuu, on ikääntyvien palkansaajien työsuhdeturva huolehdittava paremmalle tasolle. Työkyvyttömyyseläkkeisiin ei saa puuttua lainkaan heikentävästi. 

Lovén totesi myös, että SAK:lla ja koko työväenliikkeellä on oltava valmiudet toimintaan hallituspohjasta riippumatta silloin kun heikompia ollaan kurittamassa. 

− Vahvan tehtävähän on tukea heikkoa, hän totesi. 

Lovén korosti myös, että vihapuheet ja -toimet torpattava.

Ei uutisia, asiat hoidossa

− Oman alani TES-kiuas on tulilla, mutta löylyjen määrää tai tasoa on vielä aikaista arvioida. Pahimmassa tapauksessa luette siitä lehdistä ensi vuoden alkupuolella. Jos uutisia ei näy, ovat asiat menneet kohtuullisesti.

Lovén kertoi myös kuljetusalan heikosta työllisyystilanteesta ja sen edelleen heikkenevistä näkymistä. Matkatoimistoissa työskentelevät ja lentokoneiden matkustamohenkilökunta ovat noin 90-prosenttisesti lomautettuina tai ilman työtä. 

− Koronan vaikutukset ovat tulossa myös rahtipuolelle. Kun maailma sulkeutuu ei tuotantolaitosten osia tai raaka-aineita tarvita.

Lovénin mukaan metsäteollisuuden toimet vaikuttavat myös muualla. Esimerkiksi Kaipolan suljettavan paperitehtaan tuotanto on poissa kuljetuksista raiteilta, maanteiltä, satamista ja merikuljetuksista.

− Omalla alallani Kaipolan koko tuotanto kulkee Rauman sataman kautta. Tai oikeastaan voisi todeta, että kulki. Yt-neuvottelut alkavat olla käydyt.

Lovén totesi myös näiden kaikkien heikentävän yhteiskunnan toimintakykyä: verotulot pienevät, työttömyys kasvaa ja eriarvoisuus lisääntyy. 

−Työllisyyttä ei voi parantaa vain leikkelemällä ja duunarin selkänahkaa raapimalla. Yrityksiltä tarvitaan rohkeutta innovoida, investoida, markkinoida ja työllistää. Näin voimme kaikki tulevaisuudessa täällä Suomessa paremmin. Myös se usein parjaamani omistava luokka. 

Teksti Arto Jokela


Päivitetty: 24.11.2020