Eurooppalaiset ammattiliitot naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan

25.11.2015

Euroopan ammattiyhdistysaktivistit ovat nimenneet 25. marraskuuta kansainväliseksi naisiin kohdistuvan väkivallan poistamisen päiväksi. Tämä sisältää myös lupauksen työskennellä työpaikoilla tai kotona naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan siihen asti, kunnes se on poistettu.

Järkyttävä tosiseikka on, että yksi kolmesta naisesta Euroopassa on joutunut fyysisen ja / tai seksuaalisen väkivallan uhriksi. Näistä yhtä kymmenestä oli pahoinpidellyt joku työyhteisöstä - ohjaaja, kollega tai asiakas. Jopa puolet Euroopan unionin maiden naisista ovat kokeneet ei-toivottuja seksuaalisia ehdotuksia, fyysisiä kontakteja tai muuta seksuaalista häirintää työpaikalla.

– Naisiin kohdistuva väkivalta on erittäin yleistä, myös työpaikalla. Ammattiliitoilla on tärkeä rooli taistelussa tätä väkivaltaa vastaan. Taistelu jatkuu, kunnes ongelma on poistettu, lupaa Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön EAY:n pääsihteeri Luca Visentini.

 ETUCin ( European Trade Union Confederation) teettämä tutkimus osoittaa, että valtaosa eurooppalaisista ammattiliitoista on mukana  naisiin kohdistuvan väkivallan torjunnassa. Nämä toimet sisältävät kansallisissa sekä ala- ja yrityskohtaisissa työehtosopimuksissa lausekkeita, jotka käsittelevät asiaa.

Sopimuksiin on sisällytetty työnantajille velvoitteita kehittää menettelyjä käsitellä väkivaltaa sekä koulutusta esimiehille ja työntekijöille työpaikkaväkivallan ehkäisemiseksi ja merkkien tunnistamiseksi, kuten myös lääketieteellistä ja psykologista tukea uhreille.

Monet ammattiliitot tarjoavat myös oikeudellista ja muuta tukea jäsenilleen, jotka ovat joutuneet väkivallan kohteeksi. Samoin liitot ovat järjestäneet aihetta käsitteleviä keskustelutilaisuuksia sekä osallistuneet hallituksille tehtyjen aloitteiden laatimiseen. 

 EAY edustaa 90 ammattijärjestöt 39 Euroopan maassa, sekä 10 Euroopan ammattiliittojen.

 

 


Päivitetty: 5.6.2019