Käytä ääntäsi EU-vaaleissa - ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 29.5.

28.5.2024

EU-vaalit 2024

Kesäkuun 9. päivä valitaan Suomen edustajat eurovaaleissa. Vaalit ovat tärkeät. Europarlamentin päätökset vaikuttavat meidän suomalaisten arkipäivään ja työelämään.

Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 29. toukokuuta ja päättyy 4. kesäkuuta. Varsinainen vaalipäivä on 9.6. Olet saanut kotiin kirjeen äänioikeudesta, mutta äänestäminen onnistuu myös henkilötodistuksella.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry kannustaa kaikkia jäseniään käyttämään äänioikeuttaan. Mikäli et itse äänestä – joku muu päättää puolestasi. Olemme koonneet tähän kymmenen hyvää syytä äänestää.

Äänestyspaikat

EU-vaalit 9.6.2024 - Ennakkoäänestys Suomessa 29.5.2024-4.6.2024. Ennakkoäänestyspaikat löydät tästä linkistä ja varsinaisen vaalipäivän paikat tästä.

 

10 syytä äänestää EU-vaaleissa

1. Vastusta ääri-ilmiöiden rynnistystä

Tykkäätkö työelämän ja sosiaaliturvan heikennyksistä? Työehtoja polkeva politiikka voi syntyä EU:n ytimeen, jos ääriryhmät saavat riittävästi paikkoja.

2. EU:ssa puolustetaan työntekijän asemaa

EU:n perusarvoja on puolustaa työntekijöiden oikeuksia, joita on haastettu monesta suunnasta. Pitää valita parlamenttiin oikea porukka – että sama suunta jatkuu.

3. Yrityksille vastuuta

EU:n yritysvastuudirektiivin käsittely jatkuu vielä. Ammattiliitoille on edelleen tärkeää, että yritysvastuu toteutuu.

4. Valvotaanko tekoälyä tai valvooko se meitä?

Olisiko mukavaa, jos työasusi mittaisi elintoimintojasi ja raportoisi ne pomolle? Tällainenkin vaate on jo kehitetty. EU:n päätöksistä riippuu, millaiset rajat asetetaan tekoälylle ja sen käytölle.

5. Työehdot jokaiselle

Alustatalous laajenee huumaavaa vauhtia ja ulottuu koko ajan uusille aloille. Työtekoon tarvitaan kunnon ehdot eikä niin, että olemme pian kaikki alustatalouden palveluksessa.

6. Ilmasto

Euroopassa tarvitaan sekä kunnianhimoisia päästövähennyksiä että  oikeudenmukaista tapaa toteuttaa ratkaisut. 

7. Äänestä itse, älä anna ääntäsi pois

Rikkaat ja hyvin koulutetut äänestävät aktiivisesti, pienituloiset ja vähän koulutetut eivät. Tilastot ovat tienneet tämän jo lähes sadan vuoden ajan. Käytä itse omaa ääntäsi, älä anna sitä muille.

8. Palkka ei ole se ja sama

EU:ssa on arvioitu olevan noin kolme miljoonaa työharjoittelijaa. Direktiivin laatiminen harjoittelijoiden palkoista kuten myös minimipalkoista jatkuu ensi kaudella.

9. Työtä turvallisesti

Ensi vaalikaudella EU:ssa keskustellaan esimerkiksi siitä, miten työvoimapulaan vastataan. Työssä jaksamiseen liittyvät myös esimerkiksi EU:n etätyösäännökset ja työsuojelusäännökset, joita käsitellään ensi kaudella.

10. Suomi EU:n kartalla

Suomi tarvitsee entistä enemmän unionia. Vahva EU ja vahva demokratia ovat suomalaisten etu.

Lataa 10 syytä äänestää EU-vaaleissa -esite tulostettavaksi tästä.


Päivitetty: 28.5.2024