Kokko Insinööri-lehdessä: Ennätysosingoista riittäisi talvenpitimiksi

2.9.2022

AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokon mukaan palkansaajien ostovoimaa ei maan hallituksen voimin pelasteta: tulevalla työmarkkinakierroksella tarvitaan kunnon palkankorotuksia.

Palkansaajien ostovoiman kehittymisestä kertovat tilastot ovat viime kuukausina olleet karua katseltavaa. Muun muassa Tilastokeskus kertoi viime viikolla palkansaajien reaaliansioiden laskeneen huhti-kesäkuussa 4,6 prosenttia. Etenkin energia on kallistunut runsaasti, mikä huolettaa talven lähestyessä.

Sen sijaan yrityksillä menee Kokon mielestä hyvin. Tänäkin vuonna on jaeltu jälleen ennätysosinkoja. Hän kertoo näkemyksensä työmarkkinasyksystä tämänpäiväisessä Arkhimedeen sivupersoonat -podcastissa.

– Vienti on sopeutunut rakenteellisesti hyvin tilanteeseen. Venäjän vaikutus on vähenemään päin, ja läntisiltä markkinoilta on löytynyt korvaavaa ulkomaankauppaa, hän sanoo.

Palkanmaksuvaraa siis riittää. Inflaatio johtuu Kokon mukaan Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan eikä palkkainflaatiosta.

Eduskuntavaalit huolestuttavat

Kokko ennustaa, että ensi keväänä koittavilla eduskuntavaaleilla on huolestuttavia vaikutuksia palkansaajien asemaan.

Hän veikkaa, että ennen eduskuntavaaleja julkaistaan tutkimustuloksia työntekijöiden järjestäytymisen laskusta. Sillä on puolestaan vaikutuksia keskusteluun siitä, miten työehdoista sovitaan jatkossa.

Kokko pitää itsestään selvänä, että eduskuntavaalien alla tapetilla on muun muassa työehtosopimusten yleissitovuus.

Kokon pelkona on, että eduskuntavaaleja seuraavissa hallitusneuvotteluissa keksitään vanha pyörä uudelleen. Vaalituloksesta ja hallituspohjasta riippuen palkansaajia yritetään suitsia ruotuun, jossa vastuu talouden ongelmista jää heidän kontolleen.

Hän palauttaa mieliin menneiden vuosien työllisyys- ja kasvu- ja kilpailukykysopimukset.

– On niillä mikä nimitys tahansa, minä en niihin enää usko.

Ay-liike kaipaa yhtenäisyyttä

SAK:lainen AKT neuvottelee muun muassa kuorma-auton ja linja-auton kuljettajien sekä satamatyöntekijöiden palkankorotuksista.

Kokko muistuttaa, että liitto neuvottelee ensisijaisesti omien jäsentensä puolesta. Silti hän pitää palkansaajaliikkeen yhtenäisyyttä ja tukea toinen toisilleen tärkeänä.

– Jos tällä puolella pöytää ei olla yhtenäisiä, hedelmät valuvat työnantajan puolelle pöytää.


Alkuperäinen artikkeli Insinööri-lehti

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Kimmo Brandt


Päivitetty: 2.9.2022