Kotkassa toimivat satamaoperaattorit Steveco ja Containersteve tuomittiin tuntuviin korvauksiin

20.9.2016

Kotkan satamassa operoiva Steveco joutuu maksamaan ahtaajille laittomasta irtisanomisesta korvauksia lähes puoli miljoonaa euroa. Toinen kotkassa toimiva satamaoperaattori Containersteve tuomittiin yt-lain rikkomisesta lähes 200 000 euron korvauksiin.

Stevecon tapaus sai alkunsa huhtikuussa 2010, jolloin yhtiö sanoi Kotkan satamasta irti tuotannollisista ja taloudellista syistä 67 ahtaajaa. AKT vei 30 irtisanottun osalta asian oikeuteen ja vaati korvauksia työsuhteiden perusteettomasta päättämisestä. 

Käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2013 Stevecon maksamaan 17 irtisanotulle ahtaajalle korvauksia laittomasta irtisanomisesta. Käräjäoikeus katsoi, että henkilöt oli valittu irtisanottaviksi syrjivästi terveydentilan perusteella.

Steveco valitti päätöksestä Itä-Suomen hovioikeuteen. Hovioikeus nosti korvaussummia niin, että suunnilleen puolet irtisanotuista sai enemmän kuin mitä käräjäoikeus oli määrännyt. Muiden osalta hovioikeus piti voimassa käräjäoikeuden päätöksen.

Steveco haki vielä valituslupaa Korkeimpaan oikeuteen. Sitä se ei saanut, joten Itä-Suomen hovioikeuden päätös pysyi voimassa. Sen mukaan Steveco joutuu maksamaan irtisanotuille korvauksia lähes puoli miljoonaa euroa oikeudenkäyntikuluineen. 

Irtisanottujen korvaukset vaihtelivat tarkalleen 9 863,40 – 27 852,80 euron välillä. Jokaiselle irtisanotulle kuului myös yhdenvertaisuuslain mukaisesti 5 000 euron hyvityssakko. Korvausten ja hyvityssakkojen päälle tulivat vielä viivästyskorot. 

Containersteve korvauksiin yt-lain rikkomisesta

Toinen merkittävä loppuun saatu oikeudenkäynti on Containersteven yt-lain rikkominen. Siinä AKT haki 19 kotkalaisahtaajalle korvauksia yhteistoimintalain rikkomisesta. Containersteve oli päättänyt luopua konttiahtaustoiminnasta ennen yt-neuvottelujen alkamista.

Containersteve määrättiin maksamaan 19 irtisanotulle korvauksia 164 000 euroa. Korvaussummat vaihtelivat 6 000–10 000 euron välillä. Korvausten päälle yhtiö joutui maksamaan viivästyskorot.

Lisäksi Containersteve maksettavaksi tulivat oikeudenkäyntikulut, yhteensä lähes 16 000 euroa. Containerstevekään ei saanut valituslupaa Korkeimpaan oikeuteen.


Kotkan satamassa operoivat Steveco ja Containersteve tuomittiin tuntuviin korvauksiin. 

AKT: Hyvät päätökset, liian pitkät prosessit

Pääluottamusmiehenä Stevecolla prosessin käynnistyessä työskennellyt AKT:n satamista vastaava sopimussihteeri Juha Anttila on tyytyväinen oikeusprosessin tuloksesta.
− Liian pitkät prosessit, mutta lopulta oikeudenmukaiset ratkaisut.  

AKT:n 1. varapuheenjohtaja Arto Sorvali on myös tyytyväinen ratkaisuita. Hän kritisoi kuitenkin pitkiä käsittelyaikoja.
− Kun työntekijäpuoli lähtee ajamaan asiaa oikeudessa, niin ratkaisua ja korvauksia saadaan odottaa 6−7 vuotta. Se on kohtuutonta, hän sanoo.

Sorvali toteaa, että tällaisissa tapauksissa ammattiliiton merkitys korostuu. 
− Tällaiset prosessit ovat niin vaikeita ja kalliita, että yksittäisen ihmisen on lähes mahdotonta niitä hoitaa. Eikä Loimaan kassa tällaisia asioita hoida, hän sanoo.


AKT:n satamista vastaava sopimussihteeri Juha Anttila on tyytyväinen oikeusprosessien tuloksiin.


AKT:n 1. varapuheenjohtaja Arto Sorvalin mukaan tällaisissa tapauksissa ammattiliiton merkitys korostuu. − Tällaiset prosessit ovat niin vaikeita ja kalliita, että yksittäisen ihmisen on lähes mahdotonta niitä hoitaa.


Päivitetty: 5.6.2019