AKT XVII − Li Andersson: Hallituksen työllisyyspolitiikka sopii paremmin 1800-luvulle

14.6.2018

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson palasi AKT:n edustajakokouksen tervehdyspuheessaan kokoomuksen tuoreeseen puoluekokoukseen, jossa valtiovarainministeri Petteri Orpo piikitteli ay-liikettä, siitä että “käsi jarrulla kuuluu useimmiten ammattiyhdistysliikkeelle”.

Nyt hallitus on vaikeuksissa omissa lainsäädäntöaloitteissaan, kun alle 30-vuotiaiden työehtojen heikennykset ja pienten työpaikkojen irtisanomisten helpotukset ovat osoittautumassa lainsäädäntöaloitteeksi, jotka eivät ole toteuttamiskelpoisia vaan ovat perustuslain vastaisia.

Hallitus ei saanut sen enempää Anderssonilta kuin edustajakokouksen avauksen muiltakaan puhujilta päänsilityksiä. Hallitus on tiukentanut työttömyysturvan ehtoja, leikannut ansiosidonnaisen kestoa, jäädyttänyt perusturvan indeksit ja sen lisäksi säätänyt suomalaisen työttömyysturvajärjestelmän historian kenties epäonnistunein lain: aktiivimallin. Lähes joka toisen Kelan etuuksia saaneen työttömän perusturvaa on leikattu.

– On laitettava piste politiikalle, jossa työntekijät nähdään pelkkänä resurssina ja työelämän ulkopuolelle jääneet taloudellisena taakkana, Andersson vaati ja toivotti kokoukselle taistelutahtoa.

 


Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.


Päivitetty: 5.6.2019