Loimaan kassasta on nyt helppo siirtyä AKT:n jäseneksi ja Kuljetusalan kassaan

18.3.2015

AKT hyvittää kesken vuotta Loimaan kassasta AKT:n jäseneksi ja Kuljetusalan työttömyyskassaan siirtyvälle jäsenelle jäsenmaksun, joka kohdistuu YTK:sta eroamisen jälkeiseen aikaan. Sama koskee JATTK-työttömyyskassasta siirtyviä.
 
Sekä YTK:n että JATTK:n jäsenmaksu maksetaan vuodeksi kerrallaan. Osana nelivuotista järjestäytymisprojektiaan AKT haluaa helpottaa siirtymistä Loimaan kassasta sekä JATTK- työttömyyskassasta AKT:n jäseneksi ja Kuljetusalan työttömyyskassaan. Kun henkilö eroaa kassasta kesken vuotta ja liittyy AKT:n jäseneksi, AKT maksaa hänelle ns. sisälle yksityiseen kassaan jääneen maksun. AKT hakee jäsenen antamalla valtakirjalla jäsenmaksun takaisin YTK:lta tai JATTK:lta. 

Jäsenmaksun palautuksen hakeminen perustuu eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen vuoden 2007 päätökseen. Sen mukaan YTK:n vuosijäsenmaksu on vakuutusmaksun kaltainen ja jäsenyyden loppuessa eroamisajankohdan jälkeiseen ajanjaksoon kohdistuvat jäsenmaksut on palautettava.

Samalainen ratkaisu on tehty mm. Teollisuuden ammattiliitto TEAMissa ja Suomen Elintarviketyöläisten liitossa SEL:ssa.
Yleinen työttömyyskassa YTK eli kansankielellä Loimaan kassa tarjoaa vain työttömyyskassapalveluja. YTK ei hoida lainkaan palkansaajien edunvalvontaa eikä puolusta jäsenten oikeuksia. Sama koskee muitakin yksityisiä työttömyyskassoja. 

Yksinkertainen menettely

Menettely on tehty jäsenelle mahdollisimman yksinkertaiseksi. Kun YTK:n tai JATTK:n jäsen päättää erota työttömyyskassasta ja liittyä AKT:n jäseneksi, hän tekee perintäsopimuksen ja merkitsee edelliseksi työttömyyskassakseen YTK:n tai JATTK:n. Täytä lomake tästä >>

AKT:sta lähetään jäsenelle kirje, jossa kysytään tilinumeroa. Liitteenä on myös valtakirja, jolla jäsen valtuuttaa AKT:n hakemaan kassalta takaisin eroamisajankohdan jälkeiseen ajankohtaan kohdistuvan jäsenmaksun. Kun jäsen on palauttanut valtakirjan ja jäsenmaksun perintä AKT:lle on alkanut, hän saa ilmoittamalleen tilille jäsenmaksupalautuksen. 

Palautus lasketaan jakamalla vuosijäsenmaksu 12:lla. Kuukauden jäsenmaksuosuus kerrotaan jäljellä olevilla kuukausilla ja tästä muodostuu palautettava summa.

 

  


Päivitetty: 5.6.2019