Marko Piirainen AKT:n valtuustossa: Työmarkkinakiuas lämpenee

18.11.2020

AKT:n puheenjohtaja Marko Piiranen uskoo, että vuoden päästä tilanne työmarkkinoilla on vaikea. − Jos ay-liikkeen yhteistoimia tarvitaan yleissitovien työehtosopimusten puolustamiseksi, me olemme siihen valmiita. Kuntavaaleissa Piirainen asetti tavoitteeksi 50 ehdokasta AKT:stä.

AKT:n puheenjohtajan Marko Piiraisen mukaan koronan varjolla on tehty vuosikymmenten kovalla työllä aikaansaatujen hyvinvointiyhteiskunnan rakenteiden ravisuttavia päätösyrityksiä. Viimeksi asialla oli Metsäteollisuus ry., joka hyökkäsi vientiteollisuuden palkansaajia vastaan ilmoittamalla, ettei järjestö ole jatkossa työehtosopimuksia tekevä työmarkkinaosapuoli vaan ainoastaan elinkeinopoliittinen toimija.

Miten tämä kuulostaa niin tutulta? Kaikki muistamme, kuinka Elinkeinoelämän Keskusliitto EK irtaantui samaisella sääntökikkailulla keskitettyjen työmarkkinaratkaisujen tekemisestä.

Piiraisen mukaan tämä on jatkoa elinkeinoelämän yritykselle hyvinvointivaltio Suomen romuttamiseen. Hän uskoo kuitenkin, että Paperiliitolla ja Teollisuusliitolla on omalta osaltaan keinonsa pysäyttää kehitys.

Totean kuitenkin jo tässä vaiheessa, että jos ay-liikkeen yhteistoimia tarvitaan yleissitovien työehtosopimusten puolustamiseksi, me olemme siihen valmiita. Oma arvioni on, että vuoden päästä työmarkkinakiuas on erittäin lämmin. 

Tärkeät kuntavaalit

Piirainen korosti myös huhtikuussa käytävien kuntavaalien tärkeyttä ja kannusti AKT:n jäseniä lähtemään vaaleissa ehdolle. Hän muistutti, että AKT:n jäsenten kannalta ei ole yhdentekevää, ketkä ovat päättämässä esimerkiksi päiväkodeista, sosiaali- ja terveyspuolen asioista, kaavoitus- ja rakentamisinfran suunnittelusta tai liikennejärjestelyistä.

− Tällä hetkellä on tiedossani reilut 30 liiton jäsentä, jotka ovat jo ehdokassuostumuksen allekirjoittaneet. Laitetaan yhdessä tavoitteeksi, että 50 raja saadaan rikki helmikuun alkuun mennessä.

Korona tuntuu jäsenten arjessa

Korona tuntuu AKT:n jäsenten arjessa ja AKT:n sopimusalojen työttömien ja etenkin lomautettujen määrissä on tapahtunut voimakasta kasvua.

− Matkailu- ja matkustamohenkilökunnan sopimusalojen osalta sekä henkilöliikenteen sopimusalojen, varsinkin linja-autoalan kohdalta ei ole valopilkkua vielä näkynyt, totesi Piirainen.  

Piirainen pelkää, että edessä voi olla vielä vaikeampia aikoja.  Vienti- ja tuontitilastojen valossa työttömyys voi ensi vuonna kasvaa myös ahtaus, terminaali- ja huolinta-alan sekä kuorma-autoalojen työehtosopimusten parissa.

Piirainen pohti myös kolmannen koronapaketin mahdollisuutta. AKT oli mukana solmimassa kahta ensimmäistä. Niiden voimassaolo loppuu vuodenvaihteessa.

KL saanut konkretiaa

Kuljetusliitot KL ry:n toiminnassa keskeisintä toimintavuoden aikana ovat Piiraisen mukaan olleet toiminnanjohtajan aloittaminen vuoden alussa, toimintojen yhdistämistä pohtineiden työryhmien työ sekä syyskuussa valmistunut kokoustilojen remontti.

− Konkreettisia tuloksia näimme viestintätyöryhmän osalta, kun saimme syyskuussa KL:n lehden näytenumeron luettavaksemme. Palautetta kerätään herkällä korvalla ja jatkojalostetaan eteenpäin. Itse pidän yhteisen printtilehden starttia vahvana ja onnistuneena.

Marko Piirainen käsitteli puheessaan mm. työmarkkinatilannetta ja koronan vaikutuksia sekä kannusti AKT:n jäseniä asettumaan ehdolle kunnallisvaaleissa.

Teksti ja kuva Arto Jokela

 


Päivitetty: 18.11.2020