ITF 2018: Melbournen satamasta mukavuuslippusatama?

16.10.2018

ITF:n ahtaajien kokous äänesti Melbournen julistamisesta ns. mukavuuslippusatamaksi.


Australian ahtaajien liitto (MUA) on joutunut työnantajan lisäksi vastakkain Australian laivapäällystöliiton (AMOU) kanssa. Riidan taustalla on AMOU:n Melbournessa Victorian satamassa tekemä ahtaajia koskeva työehtosopimus satamaoperaattori International Container Terminal Servicesin (ICTSI) kanssa. ICTSI on kansainvälinen satamaoperaattori, jonka pääkonttori sijaitsee Manillassa Filippiineillä.

Kyse on terminaalin toimintojen automatisoinnista ja ahtaajien työstä maksettavasta palkasta sekä automatisoidun työn ulkoistamisesta Filippiineille sen sijaan että sitä tekisivät australialaiset ahtaajat.

Laivapäällystäliiton tekemä sopimus laski MUA:n edustajan mukaan ahtaajien palkkoja jopa 70 prosenttia.

Yleissitovuus on tärkeä

Ahtaajien kokous äänesti siitä, julistetaanko Melbournen Victorian satama ns. mukavuuslippusatamaksi. Lähes yksimielisesti kokous oli julistamisen kannalla. Asia käsitellään vielä ahtaajien ja merimiesten yhteisessä kokouksessa.

AKT:n äänivaltaa käyttänyt ahtaaja ja AKT:n hallituksen jäsen Tom Hemming äänesti Melbournen mukavuuslippusatamaksi julistamisen puolesta. Hän kertoi olevansa järkyttynyt tavasta, millä Australiassa laivapäällystöliitto on asiassa toiminut. Suomessa menettely ei olisi mahdollinen yleissitovan sopimuskäytännön ansiosta.

− Tässä näkee myös sen, miten tärkeä yleissitova työehtosopimus on, sanoo Hemming.

Mukavuuslippusatama on satama, missä ei noudateta ahtaajien ammattiliiton hyväksymää työehtosopimusta.


Australian ahtaajien ammattiliiton MUA:n edustajat osoittivat suosiotaan Melbournen mukavuuslippusataman äänestystulokselle.

 

 


Päivitetty: 5.6.2019