NTF:ltä avoin kirje pääministeri Petteri Orpolle

5.4.2024

NTF:n jäsenliitot lähettävät solidaarisuusterveiset suomalaisille kollgeoille taisteluun työmarkkinaheikennyksiä vastaan

Pohjoismainen kuljetustyöntekijöiden liitto NTF, joka edustaa 40:tä kuljetusalan ammattiliittoa ja 335 000:ta kuljetusalan työntekijää viidessä Pohjoismaassa, tukee suomalaisia kollegoita, jotka taistelevat hallituksen vaarallisia ja radikaaleja toimia vastaan. Toimia, joiden tarkoitus on heikentää suomalaisten työntekijöiden ääni.

Pidimme johtokunnan kokouksen 3.-4. huhtikuuta Reykjavikissa, ja suomalaiset kollegamme kertoivat meille hallituksenne hyökkäyksestä työntekijöiden oikeuksia ja sosiaaliturvaa vastaan. Tämä on kenties vakavin vastaava hyökkäys suomalaisen hyvinvointivaltion historiassa. Suomi on säännöllisesti maailman onnellisimpien maiden listan kärjessä ja yksi hyvinvointivaltion menestyneimmistä esimerkeistä. Suomalaisen työmallin ytimessä on ammattiliittojen, työnantajien ja hallituksen välisen yhteiskunnallisen vuoropuhelun perinne, joka on johtanut työehtosopimusneuvotteluihin, kolmikantaneuvotteluihin uusista lakiesityksistä ja hyvinvointivaltion laajentumiseen. Hallituksenne on nyt repimässä tätä yhteiskuntasopimusta kappaleiksi.

Toteutuessaan nämä uudistukset veisivät maan vuosikymmeniä taaksepäin yhä kauemmas pohjoismaisista naapureistaan. Sen sijaan, että Suomea pidettäisiin yhtenä maailman johtavista valtioista, maa tullaan näkemään taantumuksellisena ja väitteet Suomen moraalisesta johtajuudesta tullaan kyseenalaistamaan.

Tuomitsemme suunnitelmanne aloittaa massiivinen uudistuspaketti rajoittamalla lakko-oikeutta, jotta muut leikkaukset saadaan läpi ilman todellista mahdollisuutta protesteihin.

Tuemme suomalaisia kollegoitamme ja olemme valmiita toimimaan solidaarisesti. Kehotamme painokkaasti teitä peruuttamaan työlainsäädäntöön ehdotetut muutokset.

NTF:n johtokunnan puolesta

Ismo Kokko                                                          Anu Hietala

Pääjohtaja                                                           Pääsihteeri

 

Lue lisää tilanteesta täältä. 

 


Päivitetty: 5.4.2024