Jape Lovén SAK:n edustajistossa: Työehtosopimuksista jäämässä jäljelle vain kannet

20.5.2021

Esimerkin työnantajien toiminasta Jape Lovén otti matkatoimistoalalta, jossa Palta haluaa heikentää työehtosopimuksia niin, ettei niistä jäisi jäljelle kuin kannet.

AKT:n edustajana SAK:n edustajistossa puhunut ahtaaja Jape Lovén yhtyi SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan näkemykseen, ettei työehtojen heikennyksiin pidä suostua.   

Hän tyrmäsi myös entisen valtakunnansovittelijan ja Teknologiateollisuuden nykyisen työmarkkinajohtajan Minna Helteen näkemyksen, jonka mukaan on vain huonosti kerrottu, kuinka hyvä on, jos liitot eivät tee työehtosopimuksia.

Paltalta keppiä matkatoimistoalalle

Lovénin mukaan myös AKT:ssä on havaittu, miten työnantajapuoli on koronan varjolla pyrkinyt heikentämään työehtoja.

− Naisvaltaiselle matkatoimistoalalle on palvelualojen työnantajaliitto Palta tarjonnut keppiä, vaikka ala on saanut useita pelastuspaketteja.

Lovén muistutti, että alalla tehdään etätöitä, on lomautettu kaikki, joita ei juuri nyt tarvita ja annettu lopuille potkut. Lisäksi ala on saanut miljoonien tuet valtiolta ja lisää tukia on luvassa.

Lovén sanoi ymmärtävänsä yritysten tukemisen, mutta peräänkuulutti työnantajalta nykyisen toimintamallin sijasta yhteisvastuuta.

− Kun nyt rokotukset etenevät ja matkailua ollaan jollain aikataululla vapauttamassa, haluaa työnantaja leikata palkkoja, lomarahoja, vapauttaa työajat, heikentää haittalisiä, leikata palkankorotusten sijaan aikoinaan sovittuja etuuksia ja niin edelleen. Lopuksi kriisilausekkeet ja muut direktiolla sovitut aukirepimiset ovat lopputeksteinä.

Tämän jälkeen matalapalkka-alalle jäljelle jäisivät hänen mukaansa työehtosopimuksesta vain kannet. Hän muistutti myös, että jo nyt veronkorotukset ovat syöneet pienet palkankorotukset ja kysyi, miten käy sitten, kun koronalasku erääntyy maksettavaksi.

Solidaarisuus kunniaan

− Tämä on viesti minulta. Se on viesti myös kollegoiltani ympäri Suomen rantaviivan ja se on viesti koko liitoltamme. Tämä oli muistutus meille kaikille, että kaikilta aloilta pyritään nyt nakertamaan sopimusyhteiskuntaa. Ollaan siis yhdessä, ollaan liitossa, ja solidaarisuus kunniaan. 

Puheensa lopuksi Lovén kannatti Christian Karaun aiemmin esille nostamia apartheidin vastaisia toimia mm. boikottien tasolla.

− Jo nyt Napolissa ahtaajat ovat pysäyttäneet aselastin, joka oli menossa konfliktialueelle.

Teksti: Arto Jokela


Päivitetty: 20.5.2021