Piirainen ei hyväksynyt ostovoiman leikkauksia

15.6.2015

- En voi hyväksyä sellaista sopimusta, joka leikkaa jäsenten ostovoimaa. Olisi ollut parempi jättää tykan optiovuosi käyttämättä ja neuvotella ostovoiman turvaavat palkankorotukset sekä ratkoa alakohtaiset muutokset liittojen neuvotteluissa, sanoo AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen.


Piirainen esitti SAK:n hallituksessa neuvottelutuloksen hylkäämistä. SAK:n hallitus päätti kuitenkin äänin 17 – 2 hyväksyä tykan kolmannen vuoden palkankorotukset. AKT:n lisäksi vastaan äänesti Suomen Merimies Unioni. Puheenjohtaja Marko Piirainen jätti kokouspöytäkirjaan eriävän mielipiteensä.

- Sadat jäsenet ovat olleet yhteydessä ja kysyneet, hyväksyykö AKT ostovoiman alennuksen ja leikkaukset työttömyysturvaan tyka-kaudella? Kun neuvottelutulos on selkeästi ostovoimaa alentava, eikä kuljetusaloilla ei ole sen paremmin palkkaperintöjä kuin -liukumiakaan, en voinut hyväksyä ratkaisua, korostaa Marko Piirainen.

Hän muistuttaa, että vaikka maan hallitus siirsi työttömyysturvan leikkaukset alkamaan 1.1.2017, se on vielä Tyka-kautta. AKT:n sopimukset päättyvät 31.1.2017. – Vuorotteluvapaan 50 miljoonan euron leikkaus tulee voimaan jo ensi vuonna eli koko tykan optiovuodelle. Nämä ovat selviä sopimusrikkomuksia, enkä hyväksy siltä osin yhden sopijapuolen eli valtion toimia.

Piirainen muistuttaa, että optiovuoteen liittyy odotus työllisyyden kohentumisesta 13 000 miestyövuodella. – Tykan ensimmäisen jakson aikana työvoiman piti kasvaa 20 000. Missä ne työpaikat ovat? Kun yhteisöveroa alennettiin, luvattiin 30 000 uutta työpaikkaa. Missä ne ovat? Työllisyyden kasvu perustuu katteettomiin odotuksiin.

Keskusjärjestöjen sopimuksen mukaan palkkoja korotetaan toisen sopimusjakson alusta tai lähinnä sen jälkeen alkavan palkanmaksukauden alusta yleiskorotuksella, jonka suuruus on 16 euroa kuukaudessa, kuitenkin vähintään 0,43 %.

AKT käynnistää sopimusalakohtaiset soveltamisneuvottelut työnantajaliittojen kanssa elokuun puolivälissä.

 


Päivitetty: 5.6.2019