Piirainen Porissa:Työnantajien on noudatettava sopimuksia

21.2.2014

Työnantajien on noudatettava sopimuksia  

- SAK:n tällä viikolla julkaistun luottamushenkilötutkimuksen mukaan 57 prosentilla kuljetusalan työpaikoista työnantaja rikkoo lakeja ja sopimuksia. EK leimasi tämän yli 1 100 luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun haastattelututkimuksen AKT:n hiihtolomakauden jäsenhankintakampanjaksi, hämmästeli AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen perjantaina Porissa. 

Piirainen kertoi, että AKT:lla on käsittelyssä noin 1 000 työriitatapausta. Riidoista puolet eli 500 on luottamusmiesten ja ammattiosastojen käsittelyssä. Riitojen aiheina on mm. alipalkkausta sekä laittomia irtisanomisia. 

Toinen puoli eli 500 riitaa on edennyt liiton käsittelyyn. – On erittäin huolestuttavaa, jos EK väittää, ettei ongelmia työpaikoilla ole. Kehotan työnantajia noudattamaan helmikuun alusta voimaan tulleita työehtosopimuksia. 

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen tyrmää tiukasti EK:n vaatimat rajoitukset lakko-oikeuteen ja tukilakkoihin sekä lakkosakkojen korotusvaatimukset neuvottelujärjestelmän uudistamisneuvotteluissa. 

- Neuvottelujärjestelmää uudistettaessa on varmistettava, ettei käräjäoikeus voi rajoittaa laillista työtaistelua. Alipalkkaus on kriminalisoitava ja työnantajien työehtosopimusshoppailulle on pantava piste, vaati Piirainen, joka on neuvottelujärjestelmää uudistavan työryhmän jäsen. 

Piirainen kritisoi voimakkaasti valtion omistajaohjausta. – Räikein esimerkki on Finnair, joka palkkaa ulkomaista matkustamohenkilökuntaa. Samaan aikaan 200 lentoemäntää ja stuerttia on työttöminä ja lomautettuina. Vetoankin omistajaohjauksesta vastaavaan ministeri Pekka Haavistoon ja työministeri Lauri Ihalaiseen, että suomalaiset lentoemännät ja stuertit saavat töitä suomalaisilla työehdoilla.

AKT järjestää viikonloppuna 22.-23.2. talvipäivät Porissa. Mukana on yli 800 AKT:n jäsentä perheineen. Talvipäivien ohjelmassa on hiihtomestaruuskilpailut, salibandyturnaus ja pilkkikilpailut.


Päivitetty: 5.6.2019