Viimeisimmät uutiset
- Tulevaisuus tänään 2021 talk show13.1.2021
- Lomautusta koskevat lakipoikkeukset päättyvät ja työmatkaetujen verotus kevenee – näin työntekijöiden työehdot ja turva muuttuvat vuonna 202112.1.2021
- Kuljetusalan Työttömyyskassan päivärahan maksuissa ja kassan palveluissa katko vuodenvaihteessa29.12.2020
- Työtapaturmien suunta laskeva22.12.2020
- Ahtausalalle työehtosopimus18.12.2020
- AKT toivottaa jäsenilleen ja yhteistyökumppaneilleen Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!23.12.2020
- Puheenjohtaja Marko Piirainen: Kuljetusala huomioitava koronarokotuksissa16.12.2020
- SMU hakee palvelukseensa Asiantuntijaa15.12.2020
- Teollisuuden palkansaajat TP ry:n uudeksi puheenjohtajaksi Juri Aaltonen ERTOsta10.12.2020
- SAK: Hallituksen on nyt turvattava ikääntyvien työllisyys ja toimeentulo7.12.2020
Postinjakelun laatuongelmat: Halvalla ei saa hyvää
9.11.2020
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn liittovaltuusto muistuttaa, että postinjakelun laatuongelmiin vaikuttaa työehtoshoppailu, jakelukilpailu ja huonot ratkaisut henkilöstöpolitiikassa. Samalla kun Posti irtisanoo ja osa-aikaistaa omia työntekijöitä se hakee uusia työntekijöitä huonommilla työehdoilla alihankinnan ja vuokratyövoiman kautta.
Postinjakelun laatuongelmat eivät johdu yksistään Postista. Suomessa toimii Postin lisäksi tällä hetkellä 16 jakeluyritystä, jotka jakavat kirjeitä, lehtiä ja mainoksia. Postille palautui esimerkiksi syyskuussa tuhansia PKS Jakelu Oy:n väärin jaettuja kirjeitä. Yksi yhtiön omistaja Sanoma uutisoi Helsingin Sanomissa Postin jakeluvirheistä (ei kuitenkaan omista) viimeksi lokakuussa. Kilpailevissa jakeluyrityksissä noudatetaan niin ikään vuokratyöyritysten ja alihankkijoiden tapaan alan heikompaa työehtosopimusta. Postinjakelussa kilpailua hupenevista markkinoista käydään työntekijöiden työehtoja ja palkkoja polkemalla.
Halpa työehtosopimus ei elätä
Viime vuosina on noussut esiin ilmiö nimeltä työehtoshoppailu. Työntekijöitä on useilla aloilla siirretty halvemman työehtosopimuksen piiriin, joka on tarkoittanut merkittäviä heikennyksiä työntekijöiden palkkoihin ja työehtoihin. Postissa työehtoshoppailua jatketaan palkkaamalla yhä enemmän työntekijöitä vuokratyövoiman ja alihankinnan kautta. Vuokratyönantajat ja alihankintayritykset noudattavat työntekijöihinsä pääasiassa alan halvempaa työehtosopimusta, jossa palkat ja muut työehdot ovat selvästi heikommat kuin alan yleissitovassa Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksessa.
Halpa työehtosopimus ei elätä. Varsinkin pääkaupunkiseudulla vuokratyöntekijöiden vaihtuvuus on suuri, kun työntekijät huomaavat, että palkka ei riitä elämiseen. Harva työntekijöistä pysyy hommissa edes kuukautta, useat vain muutaman päivän. Mikä tahansa muu työ kiinnostaa, kuin fyysisesti raskas, matalapalkkainen osa-aikatyö. Myös kielitaito on ongelma. Kaikilta vuokratyöntekijöiltä ei vaadita suomen kielen osaamista, joka vaikuttaa luonnollisesti jakelun laatuun.
PAUn liittovaltuusto painottaa, että suomalaisten luottamus Postiin ja yleisesti postinjakelun laatuun voidaan yhä palauttaa. Käytännössä tämä edellyttää inhimillistä henkilöstöpolitiikkaa ja työehtokikkailun lopettamista.
Päivitetty: 9.11.2020