Puheenjohtaja Piirainen:Teksteissä isoja parannuksia sopimuksiin

25.10.2013

- Lähtökohdat sopimuskierrokselle olivat hankalat. Työnantajat tarjosivat vain heikennyksiä. Saimme kuitenkin torjuttua kaikki heikennysesitykset ja läpi omia parannuksia sopimusteksteihin, sanoo AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen.

Piiraisen mukaan työnantajien räikeimmät heikennysesitykset tarjoiltiin satamien ja matkailualan neuvottelupöydissä. Esillä oli mm. työaikakysymyksiä ja töiden ulkoistamista.

- Kaikki heikennysesitykset tyrmättiin eikä mihinkään sopimuksiin tullut kriisilausekkeita, korostaa Piirainen kahdeksan viikon neuvottelurumban jälkeen.

Hän arvioi, että AKT sai sopimusteksteissä läpi isoja parannuksia, vaikka työmarkkinakeskusjärjestöjen työllisyys- ja kasvusopimus oli raharatkaisu.

- Neuvottelujen aikana ratkesi sekä kuorma-autoliikenteen että kaupan automiesten sopimusten yleissitovuus. Nämä ovat meille erittäin tärkeitä asioita. Linja-autoliikenteen iso saavutus oli Lonka-sopimuksen laajennus. Sopimus astuu voimaan jo 30.11.2013 ja se kattaa 26 kaupunkia. Lisäksi linja-autosopimukseen saatiin sovittua yhtäjaksoinen 30 minuutin tauko, mikäli työaika on pidempi kuin 7 tuntia.

- Sopimuksissa on perinteiset ja meidän aloille tärkeät syksyn palkankorotukset sekä sosiaalisia parannuksia. Lisäksi pystyimme synkronoimaan eri sopimusten sisältöjä keskenään, linjaa Marko Piirainen.

AKT sai neuvoteltua sopimukset valmiiksi perjantaiaamuna, hyvissä ajoin ennen kello 16 määräaikaa


Päivitetty: 5.6.2019