Rivit suoriksi ja yhdessä eteenpäin

18.8.2020

Ay-liikkeellä edessään vaikea syksy ja hankala kevät, uskoo AKT:n valtuuston puheenjohtaja Kai Laaksonen

AKT:n valtuuston kokouksen 14. elokuuta Helsingin työväentalolla avannut Kai Laaksonen totesi avauspuheessaan kuluneen vuoden olleen monella tapaa poikkeuksellinen. Autoliikenteen sopimusneuvottelut jouduttiin viemään läpi hankalassa tilanteessa, jossa isotkin ammattiliitot joutuivat taistelemaan tosissaan päästäkseen eroon kilpailukykysopimuksen työajan pidennyksestä siinä ilmeisesti kuitenkaan täysin onnistumatta.

− Ei mennyt aikaakaan, kun koronapandemia maaliskuussa löi koko maan ja maailman polvilleen. Erittäin laajojen yt-neuvottelujen seurauksena myös AKT:n sopimusaloilla työskentelevistä iso osa joutui lomautetuiksi tai jopa irtisanotuiksi. Pienen hengähdystauon jälkeen näyttää tulevan pandemian toinen aalto, jonka seurauksia voidaan vain arvailla.

Ikäviä asioita hallituksesta

Laaksosen mukaan myös valtakunnan hallituksen taholta on kuulunut ikäviä asioita. 
− Ansiosidonnaisen työttömyysturvan lisäpäivien poisto, työttömyysturvan mahdollinen heikentäminen tai porrastaminen, työnhakuvelvoitteen tiukentaminen ynnä muut toimet kuulostavat ikävästi aktiivimalli kakkoselta. 

Laaksonen ei usko, että kokoomus olisi vilpittömästi parantamassa työttömien työttömyysturvaa vaatiessaan ansiosidonnaista päivärahaa kaikille. 
− Lienee kaikille selvää, että kyseessä on yritys saada ihmiset pois ammattiliitoista, tai ainakin yksi lisäsyy olla liittymättä, hän totesi.

Edessä vaikeat tes-neuvottelut

Laaksonen uskoo, että ay-liikkeellä onkin edessä vaikea syksy ja hankala kevät puolustaessaan työntekijöiden etuja ja oikeuksia. AKT:llä on puolestaan syksyn ja alkuvuoden aikana edessä viiden sopimusalan tes-neuvottelut, joita niitäkään hän ei uskonut helpoiksi.
− Nyt jos koskaan tulisi koota rivit suoriksi ja mennä yhdessä eteenpäin niin järjestötyön kuin edunvalvonnankin osalta. Nyt ei ole keskinäisen riitelyn aika.  
 


Nyt jos koskaan tulisi koota rivit suoriksi ja mennä yhdessä eteenpäin niin järjestötyön kuin edunvalvonnankin osalta, totesi AKT:n valtuuston puheenjohtaja Kai Laaksonen. 


Teksti ja kuva Arto Jokela


Päivitetty: 20.8.2020