Ruotsissa Teslan työntekijät lakossa – kuljetustyöntekijöiden Transport tukitoimiin neljässä satamassa

1.11.2023

Tesla on ajautunut Ruotsissa isoon riitaan teollisuusalan liiton IF Metallin kanssa kieltäytyessään tekemästä työehtosopimusta. Riita on jo johtanut lakkoon. Kuljetustyöntekijöitä edustava Transport aloittaa tukitoimet satamissa 7. marraskuuta.

Ruotsin työmarkkinoiden selkärankana ovat laajat työehtosopimukset. Ruotsissa Tesla on kuitenkin useiden vuosien ajan kieltäytynyt allekirjoittamasta työehtosopimusta. Perusteluna on se, ettei Tesla tee työehtosopimuksia missään.

Työntekijöitä edustava IF Metall sai tilanteesta tarpeekseen. Teslan eli TM Sweden AB:n asentajat aloittivat lakon eri puolilla Ruotsia 27.10. Työrauhastaan tunnetussa Ruotsissa siis tapahtuu jotain aivan poikkeuksellista.

Nyt myös kuljetustyöntekijöitä edustava Svenska Transportarbetareförbundet on ryhtymässä myötätuntotoimiin. IF Metallin tavoin Transport pitää itsestään selvänä, että myös Teslan työntekijöille pitää kattava työehtosopimus, jossa on varmat ja reilut työehdot. Tesla rikkoo perustavaa laatua olevia periaatteita ruotsalaisilla työmarkkinoilla, kun se ei ole suostunut työehtosopimuksiin. Pohjimmiltaan kyse on kunnon palkasta, eläkkeestä ja Teslan työntekijöiden etujen turvaamisesta.

-    Se, että joudumme turvautumaan lakkoaseeseen on äärettömän epätavallista. Mutta koska Teslan johto Ruotsissa on tehnyt selväksi, ettei työehtosopimuksen tekeminen ole ajankohtaista emme näe muuta vaihtoehtoa, IF Metallin sopimussihteeri Veli-Pekka Säikkälä kertoo IF Metallin nettisivuilla, jossa kerrotaan lakon taustoista.

IF Transport on pyytänyt tukitoimia Ruotsin kuljetustyöntekijöitä edustavalta Transportilta. Tästä syystä Transport pysäyttää Teslojen ahtaamisen eli tuotteiden purkamisen ja lastaamisen neljässä satamassa.

Transportin puheenjohtaja Tommy Wreeth kertoo liittonsa tiedotteessa, että Transportille oli itsestään selvää, että IF Metallia tuetaan, kun liitto pyysi tukea.

-    Ruotsissa ja ruotsalaisilla työmarkkinoilla meillä on työehtosopimukset – sitä Transport tulee aina tukemaan.
Teslojen ahtaaminen lopetetaan neljässä satamassa Malmössä, Södertäljessä, Göteborgissa ja Trelleborgissa 7. marraskuuta alkaen.

 


Päivitetty: 1.11.2023