Hallituksen kehitysyhteistyöleikkaus supistaa SASKin toimintaa ja henkilöstöä

9.11.2015

Hallituksen kehitysyhteistyöleikkaukset johtavat merkittäviin toiminnan supistuksiin Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen SASKin kehitysyhteistyöohjelmassa.

SASKin hallitus päätti maanantaina, että leikkauksesta aiheutuva vuotuinen 2,6 miljoonan euron säästötarve katetaan keskittämällä kehitysyhteistyöhankkeet jatkossa 10-12 pääyhteistyömaahan ja ajamalla hanketoiminta hallitusti alas yli 20 maassa.

SASKin toiminnanjohtajan Janne Ronkaisen mukaan supistukset pyritään toteuttamaan vuoden 2016 kuluessa asteittain niin, että hankekumppaneille aiheutetaan mahdollisimman vähän vahinkoa ja ettei jo tehdyn työn aikaansaannoksia menetetä.

SASKin hallituksen päätöksen mukaan hanketoiminta painottuu supistusten jälkeen Eteläiseen Afrikkaan ja Aasiaan. Intiassa, Filippiineillä ja Mosambikissa sijaitsevat aluetoimistot jatkavat toimintaansa entiseen tapaan. Länsi-Afrikan aluetoimisto Ghanassa suljetaan vuoden 2016 aikana ja Latinalaisen Amerikan aluetoimisto Ecuadorissa muuttuu puolipäiväiseksi. Kussakin aluetoimistossa työskentelee tällä hetkellä yksi paikalta palkattu aluekoordinaattori.

Kehitysyhteistyöleikkausten aiheuttamat yt-neuvottelut koskivat SASKissa koko henkilöstöä. Neuvottelujen tuloksena kolmen työntekijän työsuhde SASKissa päättyy ja yksi muuttuu osa-aikaiseksi vuoden 2016 aikana. Irtisanomisten minimoimiseksi SASKin hallitus päätti toteuttaa osan henkilöstökulujen säästöistä koko henkilöstöä koskevilla lomautuksilla vuosina 2016 ja 2017. Vuoden 2017 alusta lukien SASKissa työskentelee yhteensä 15 kokoaikaista ja yksi osa-aikainen työntekijä.

SASK on suomalaisen ammattiyhdistysliikkeen kehitysyhteistyöjärjestö, jossa ovat jäseninä keskusjärjestöt SAK ja STTK sekä 34 Akavan, SAK:n ja STTK:n ammattiliittoa. SASKin kehitysyhteistyöohjelman päärahoittajia ovat ulkoministeriö ja ammattiliitot. Myös AKT on SASKin jäsenjärjestö.

 


Päivitetty: 5.6.2019