Suomen Merimies-Unionin uutinen: Australiassa yritettiin estää ammattiliittojen neuvotteluoikeus – mutta saatiinkin aikaan maan historian ensimmäinen työehtosopimus LNG-työntekijöille

28.8.2023

Australialaiset ammattiliitot (AWU ja MUA) ovat päässeet sopimukseen energiayhtiö Woodsiden offshore-lautoilla North West Shelfillä työskentelevien työntekijöiden työehtosopimuksista. Kyseessä on historiallinen tapahtuma, sillä Australiassa pyrittiin estämään ammattiliittojen neuvotteluoikeus oikeusteitse. Ammattiliitot voittivat kuitenkin pitkän oikeustaistelun - ja saivat sen lopputuloksena aikaan ensimmäisen työehtosopimuksen LNG-tuotantolaitosten työntekijöille.

LNG-tuotantolaitosten työntekijöiden kanssa aikaansaatu työehtosopimus antaa nyt työntekijöille sananvaltaa työvuoroluetteloiden laatimisessa, ottaa huomioon paremmin perheellisten elämän, parantaa työsuhdeturvaa koskevia määräyksiä, joilla estetään työntekijöiden korvaaminen matalapalkkaisilla urakoitsijoilla sekä tarjoaa mahdollisuuksia edetä uralla.

Työehtosopimusneuvottelut Australian LNG-tuotantolaitosten työntekijöiden työehdoista eivät ole kuitenkaan vielä 28. elokuuta 2023 täysin ohitse. Neuvottelutulosta ei ole saatu aikaan Chevronin off-shore -työntekijöille. Kun se sopimus syntyy, viimeinenkin Australian LNG-tuotantolaitos saadaan työehtosopimusten piiriin.

Lue koko uutinen Suomen Merimies-Unionin sivuilta


Päivitetty: 28.8.2023