Suomessa kerättiin huikeat 12 500 nimeä reilujen kuljetusten Fair Transport Europe- aloitteeseen - työ jatkuu yhteiskuntavaikuttamisen kautta

4.10.2016

Fair Transport Europe kampanja päättyi 14.9. Vaikka kokonaistavoitteesta jäätiin, hoiti Suomi mallikkaasti oman osuutensa. Vastaanotto oli kaikkialla positiivinen ja kuljetusalan huolen ymmärtävä.

– Suomen ja AKT:n näkökulmasta kampanja onnistui hyvin, ottaen huomioon, että pääsimme keräämään nimiä neljä kuukautta myöhässä, toteaa kampanjan päävastuun kantanut projektisihteeri Juha Häkkinen.

– Hyppäsimme ikään kuin liikkuvaan junaan.
Se on jäänyt mysteeriksi, miksi tieto kampanjasta jämähti Brysseliin, eikä saapunut ajoissa Pohjolan perukoille asti.

Työ kantaa hedelmää

– Valitettavaa on, että vain neljä maata eli Ruotsi, Tanska, Belgia ja Suomi pääsivät lopulta asetettuun minimitavoitteeseen ja kokonaistavoitteesta eli miljoonasta allekirjoituksesta jäätiin kauaksi.

Nyt ei siis päästy maaliin, mutta Häkkinen näkee tilanteen toiveikkaana.
– Pää on avattu, organisaatio luotu ja työ jatkuu samojen teemojen tiimoilta yhteiskuntavaikuttamisen kautta muun muassa Euroopan parlamentissa. Missään nimessä tehty työ ei mene hukkaan.

Positiivisena Häkkinen pitää myös sitä, että kuljetusalan huonot käytännöt nousivat laajaan keskusteluun kampanjan aikana.
– Pitää muistaa, että nämä käytännöt ovat hyvää vauhtia leviämässä myös muille aloille. Siksi olisinkin toivonut enemmän solidaarisuutta ja sitoutumista kampanjaan myös kuljetusalan ulkopuolisilta liitoilta.

Aloitteen kautta keskusteluun

Häkkinen muistuttaa, että varsinainen työ allekirjoitusten keräämisessä tehtiin kentällä, eli työpaikoilla, eri tapahtumissa ja järjestöautokierroksilla. Sieltä tuli reilusti yli puolet allekirjoituksista. Loput olivat käyneet hoitamassa homman netissä.
– Lämmin kiitos tästä aktiiveille! Nyt aloitteen pohjalta virisi tuhansia mielenkiintoisia keskusteluja ja samalla päästiin tarjoamaan myös jäsenyyttä. Monet sen ottivatkin mieluusti vastaan keskustelujen innoittamana.

 

Tehty työ tuottaa varmasti hedelmää, uskoo Juha Häkkinen allekirjoitettujen lomakkeiden keskellä.

 


Päivitetty: 5.6.2019