Teollisuuden palkansajat: Palkkamaltti luontevaa linkittää osinkoihin

25.9.2015

Vuoden 2018 reilun pelin työmarkkinamalli vahvistaisi kaivattua oikeudenmukaisuutta ja luottamusta.

 

Kaikkien kolmen palkansaajakeskusjärjestön teollisuusliittojen muodostama Teollisuuden palkansaajat (TP) tukee SAK:n esitystä palkkalinjasta vuosille 2017 ja 2018. Edellytyksenä on, että hallituksen sopimusoikeutta rikkovista pakkolaista luovutaan ja työmarkkinoiden kriisipaketista saadaan neuvoteltua osapuolia tyydyttävä yhteinen esitys.
 
SAK:n esityksessä palkat eivät nousisi vuonna 2017. Vuonna 2018 palkankorotukset määrittäisivät vientialat. Palkanmaksuvaraa tulkittaisiin tuolloin myös maksettujen osinkojen perusteella. Jos yritykset maksaisivat ylisuuria osinkoja, ei äärimaltillisella palkkaratkaisulle olisi edellytyksiä.
 
– Vuoden 2018 palkkamalli olisi reilun pelin työmarkkinamalli. Se lisäisi yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja vahvistaisi luottamusta. Malttia on vaadittava palkansaajien lisäksi myös työnantajilta ja omistajilta, TP:n puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo.
 
– Myös paikallisen sopimisen kehittämistä tulee katsoa tästä näkökulmasta. Niissä yrityksissä, joissa osinkoja maksetaan runsaalla kädellä, myös palkanmaksuvaraa on.   
 
TP-liitot ovat pitäneet aiemmin myös itse esillä mallia, jossa palkkaratkaisua haettaisiin vientivetoisesti.
 
– Ratkaisu olisi tässä tilanteessa tasa-arvoa puolustava, kun vaihtoehtona ovat hallituksen päättämät erittäin epäoikeudenmukaisesti kohdentuvat pakkotoimet. Ne kurjistaisivat erityisesti monien naisvaltaisten alojen tilannetta, varapuheenjohtaja Pertti Porokari toteaa.
 
TP odottaa, että elinkeinoelämän edustajat ottavat nyt aktiivisen otteen reilun pelin työmarkkinaratkaisun viemiseksi maaliin. Se olisi koko Suomen etu.
 
– Esitykseen sisältyy vaatimus terästäytymisestä harmaan talouden torjunnassa, joka toisi valtiolle rutkasti lisätuloja. Kai elinkeinoelämä tukee reilua yrittäjyyttä, varapuheenjohtaja Marko Piirainen kysyy.
 
– Palkansaajat ovat tulleet pitkälle vastaan, enemmän kuin on kohtuullista odottaa. Nyt on muiden vuoro.
 

 
Teollisuuden palkansaajat TP ry edustaa kahdeksaatoista jäsenliittoa ja yli 750 000 palkansaajaa kaikista kolmesta keskusjärjestöstä. TP ry tiivistää teollisuuden ja teollisuuden palvelualojen ammattiliittojen yhteistyötä jäsenten edunvalvonnassa ja suomalaisen teollisuuden puolustamisessa. 


Päivitetty: 5.6.2019