AKT jatkaa lakkoja, työehtojen historiallinen heikentyminen uhkaa työntekijöitä

27.3.2024

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n jäsenet jatkavat poliittisia lakkoja vielä neljännellä lakkoviikolla. Lakko sulkee satamien tavaraliikenteen sekä joitain polttoainejakelun toimintoja. Henkilöliikenne toimii normaalisti. Lakkoa jatketaan, koska hallituksen linja on nykyisille ja tuleville työntekijöille historiallisen vahingollinen.

AKT pahoittelee lakoista aiheutuvaa harmia. Hallituksen suunnitelmat muuttavat suomalaisten työelämää niin merkittävällä tavalla, että AKT:n on pakko puolustaa työntekijöiden asemaa. Paikallisen sopimisen laajentaminen uhkaa yleissitovuutta, lakko-oikeiden heikentäminen vie työelämän perusoikeuksia ja sosiaaliturvan leikkaukset vievät pienituloisten toimeentulon.

Mikäli hallitusohjelma etenee puhtaasti hallituksen suunnitelmien mukaan, työntekijöiden asemaa voidaan monella tavalla alkaa heikentää. Suomeen halutaan halpatyömarkkinat. Hallituksen työelämäheikennykset hyödyttävät vain työnantajia ja yrittäjiä. Jatkossa turva ja toimeentulo olisivat pohjoismaiden heikoimmalla tasolla.

Muutokset ovat niin suuria ja merkittäviä, ettei niiden voi antaa mennä läpi ilman taistelua.

-    AKT vastustaa hallitusohjelman toimia, koska ne muuttavat suomalaista työelämää ja hyvinvointiyhteiskuntaa radikaalisti. Mikäli muutokset menevät läpi, ne ovat peruuttamattomia. Työntekijän asema heikkenee pysyvästi, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo.

AKT:n ilmoittama työtaistelu koskee Viking Linen rahdinkäsittelytehtäviä Helsingin ja Turun satamissa. Työnseisaus jatkuu maanantaina 1.4.2024 klo 06.00 ja päättyy maanantaina 8.4.2024 klo 06.00 ja koskee vetomestarinkuljettajia, liikenteenohjaajia ja rekkaselvittäjiä.

Toiseksi työtaistelu koskee AKT:n säiliöauto- ja öljytuotealalla Neste Oyj:n varastojen operaattoreita. Työnseisauksen aikana ei tehdä maanantaista 1.4.2024 klo 06.00 maanantaihin 8.4.2024 klo 06.00 välisenä aikana alkavia työvuoroja.  

Kolmanneksi työtaistelu koskee ahtausalan työtehtäviä alihankintatöineen AKT:n ilmoittamissa yrityksissä. Ahtausalalla työnseisaus alkaa maanantaina 1.4.2024 klo 06.00 ja päättyy maanantaina 8.4.2024 klo 06.00.

Työtaistelun ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa hengelle, terveydelle tai omaisuudelle. Myös huoltovarmuus turvataan.

Lakon piirissä olevat yritykset on listattu AKT:n nettisivuilla lue lisää akt.fi.

 


Päivitetty: 27.3.2024