TP: Hallitus työmarkkinoilla kuin norsu lasikaapissa

30.9.2015

Heikot työvoimapolitiikan resurssit ja nuorille tärkeiden palveluiden alasajo vaarantavat talouden kestävyyttä.


Teollisuuden palkansaajien (TP) mukaan hallitukselta on hukassa kyky luoda kestävän kasvun eväitä Suomelle. Hallituksen tulisi tukea talouskasvua ja työllisyyden myönteistä kehittymistä, mutta omilla toimillaan se vaarantaa nyt niitä molempia.
 
– Hallitus toimii työmarkkinakentällä kuin norsu lasikaapissa. Iso tavoite kilpailukyvyn parantamisesta uhkaa talloutua jalkoihin harkitsemattomien pakkolakien myötä. Katseen pitäisi olla palkkamaltissa, mutta se harhailee edelleen palkansaajia kurittavissa, vaikutuksiltaan kyseenalaisissa ideologissa hankkeissa, TP:n puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo.   
 
– Mahdollisuus tilanteen korjaamiseksi vielä on. Muuten edessä on EK:n tavoittelema liittokierros.
 
Hallitus on asettanut talouspolitiikan tärkeysjärjestyksen kärkeen kestävyysvajeen pienentämisen. TP:n mukaan eduskunnalle annetussa talousarvioesityksessä siltä viedään kuitenkin lyhytnäköisillä säästötoimilla edellytyksiä.
 
Erityisesti tämä näkyy työttömyyden hoidossa. Pitkäaikaistyöttömyys nousee kovaa tahtia. Samaan aikaan työllisyysmäärärahat ovat tasoltaan täysin riittämättömät.
 
– Ote talouspolitiikassa lipsuu pahasti. Kestävyysvaje uhkaa revetä hallituksen omien tekojen ja tekemättömyyden vuoksi. Korkealla työttömyydellä on siihen merkittävä vaikutus. Asetetut tavoitteet jäävät näin saavuttamatta. Sillä on myös kova inhimillinen hinta, varapuheenjohtaja Pertti Porokari toteaa.
 
TP:n mielestä nuorisotakuun ja etsivän nuorisotyön rahoituksen raju alasajo on käsittämätöntä. Näillä päätöksillä hallitus ajaa osan nuorista pysyvään syrjäytymiseen, mistä koituu vielä yhteiskunnalle moninkertaisesti kustannuksia.  
 
– Olemme uskoneet, että nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen on yhteinen hanke, jonka tavoite jaetaan poliittisesti vasemmalta oikealle, palkansaajista työnantajiin ja yrittäjiin. Näin ei kuitenkaan näköjään ole, varapuheenjohtaja Marko Piirainen pahoittelee.

 


Päivitetty: 5.6.2019