Trafi ajokorteista vastaavaksi viranomaiseksi

17.12.2015

Trafille siirtyy vastuu tieliikenteen henkilöluvista, joista osa on harkinnanvaraisia ja vaativat tulkintaa. Trafilla on toimivalta päättää lupien myöntämisestä ja Ajovarma hoitaa hakemusten vastaanottamisen, käsittelyn ja tarvittaessa niiden lupien luovuttamisen, joita ei postiteta.

Poliisin toimivaltaan jää ajokielto- ja peruutusmenettelyt. Myös ajoterveysedellytysten valvonta säilyy edelleen poliisin tehtävänä, eikä siihen ole tulossa muutoksia.

”Olemme osallistuneet lainsäädäntömuutoksien tekemiseen, kehittäneet tietojärjestelmiä ja kouluttaneet Ajovarman henkilökunnan. Koulutus on ollut mittavaa ja ohjeiden koostaminen vaativaa. Eteneminen on vaatinut rautaista ammattitaitoa ja olen hyvällä fiiliksellä siitä, että projekti on mennyt hyvin”, iloitsee Trafin osastopäällikkö Kimmo Pylväs.

”Uudistuksen isoin asia on yksinkertaisesti se, että ajokortin hankkijan tai uusijan pitää kulkea eri ovesta, kun poliisin lupapisteet eivät enää käsittelee ajokortteja tai tieliikenteen henkilölupia”, toteaa Pylväs.

Ajovarma käsittelee ajokortti- ja lupahakemukset

Trafi päättää lupien myöntämisestä ja Ajovarma käsittelee luvat 1.1.2016 lähtien. Esimerkiksi taksinkuljettajan ajolupahakemukset jätetään Ajovarman palvelupisteeseen. Asiakkaan omalla vastuulla on toimittaa hakemusasiassa lääkärintodistus Ajovarman toimipisteeseen. Päätös ajoluvan saamisesta tehdään Trafissa. Sen sijaan taksinkuljettajan ajoluvan peruuttamisesta vastaa myös tulevaisuudessa poliisi, samoin ajoterveyden valvonnasta. 

Myös vammaisen pysäköintilupaa haetaan vuodenvaihteen jälkeen Ajovarman palvelupisteestä ja se postitetaan asiakkaalle kotiin. ”Pysäköintilupaa voi pian vuodenvaihteen jälkeen hakea myös sähköisesti Trafin sähköisessä asiointipalvelussa. Nyt kun toimivalta on siirtynyt meille, meidän on helpompi kehittää lupakäytäntöjä yhä paremmiksi”, kertoo Pylväs.

 


Päivitetty: 5.6.2019