Työmarkkinakeskusjärjestöt: Työ- ja osaamisperusteinen maahanmuutto kaipaa aktiivisia toimia myös seuraavalla hallituskaudella
11.11.2022
Työmarkkinakeskusjärjestöjen (EK, SAK, Akava ja STTK) mielestä aktiivisia panostuksia työ- ja osaamisperusteiseen maahanmuuttoon on jatkettava seuraavalla hallituskaudella. Maahanmuuttopolitiikan on oltava tavoitteellista ja reilua. Suomen on sitouduttava vastuulliseen kansainväliseen rekrytointiin sekä aktiiviseen työperäisen hyväksikäytön ja harmaan talouden torjuntaan.
Väestön ikääntyminen ja työikäisen väestön supistuminen heikentävät Suomen pitkän aikavälin kasvunäkymiä. Monet toimialat kärsivät jo nyt osaajapulasta. Lisääntyvä työ- ja osaamisperusteinen nettomaahanmuutto on keino vahvistaa julkista taloutta ja talouden kasvunäkymiä pitkällä aikavälillä. Työllisyysasteen nostamiseksi tarvitaan myös koulutustason nostoa ja joustavia mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen työuran aikana.
Kuluvalla hallituskaudella on tehty oikeita toimia esimerkiksi lupamenettelyn nopeuttamiseksi ja ennakoitavuuden parantamiseksi monien ryhmien osalta. Tämä työ vaatii jatkoa ja laajentamista, jotta lupamenettely on yhdenvertainen, eikä maahantulijoista muodostu kahden kerroksen väkeä. Myös harmaan talouden ja työperäisen hyväksikäytön torjuntaan on panostettu kuluvalla hallituskaudella. Kehittämisessä ollaan oikealla tiellä, mutta johdonmukaisia toimia tarvitaan lisää.
Järjestöjen mielestä työvoimapulasta kärsivien alojen ja kasvualojen on oltava kansainvälisen rekrytoinnin ytimessä. Ammatinharjoittamisluvan edellyttämien tehtävien osalta osaajien ammattipätevyydestä ei voida kuitenkaan tinkiä. Seuraavalla hallituskaudella on panostettava esimerkiksi maahan muuttaneiden kielikoulutukseen sekä selkeisiin osaamisen tunnistamisen ja tutkintojen tunnustamisen palveluihin.
Työllisyysasteen kestävä nostaminen edellyttää, että työntekijät ja opiskelijat kiinnittyvät aidosti osaksi suomalaisia työmarkkinoita ja työyhteisöjä. Maahanmuuttajille on tarjottava laadukkaita työelämän neuvontapalveluja sekä tietoa Suomen työmarkkinoista ja työnteon ehdoista heidän omalla äidinkielellään. Myös perheenjäsenten asettautumista ja puolison työllistymistä on tuettava.
Keskusjärjestöjen maahanmuuttoaiheinen seminaari järjestetään tänään Helsingissä Tiedekulmassa kello 10.00–12.00. Siellä kuullaan kansanedustajien näkemyksiä työperusteisen maahanmuuton tarpeesta ja edistämisestä sekä hyväksikäytön torjunnasta.
Allekirjoittajat:
Jyri Häkämies, Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Jarkko Eloranta, Suomen Ammattijärjestöjen Keskusliitto SAK
Pekka Piispanen, Akava ry
Antti Palola, STTK ry
Lisätiedot:
Asiantuntija Mikko Räsänen, 040 722 4100, mikko.rasanen@ek.fi
Maahanmuutto- ja työllisyyspolitiikan asiantuntija Eve Kyntäjä, 040 051 3162, eve.kyntaja@sak.fi
Johtava asiantuntija Miika Sahamies, 050 530 5366, miika.sahamies@akava.fi
Johtaja Taina Vallander, 040 184 1464, taina.vallander@sttk.fi
Päivitetty: 11.11.2022
Viimeisimmät uutiset
- Askelviikot haastavat ottamaan askeleen hyvinvoinnille6.9.2024
- Lakiuudistus vie koko työelämää koskevaan ”taksiuudistukseen” ja romuttaa työehtoja5.9.2024
- SAK: Hallitus syventää työttömäksi joutuvien ahdinkoa2.9.2024
- Hae AKT:n koulutusstipendiä - Vahvista taitojasi luottamustehtävässäsi2.9.2024
- Duunari-stipendin saajaa voi ehdottaa syyskuun loppuun saakka30.8.2024
- SAK:n työttömyysbarometri: Työttömien tilanteesta huolestuttavia tuloksia28.8.2024
- SAK lausunnossaan: Kolme kuukautta on liian lyhyt aika löytää työtä16.8.2024
- Ismo Kokko: ”Oppilaitoksissa ei voi opettaa, ettei lakeja ja työehtosopimuksia tarvitse noudattaa”16.8.2024
- Suomen Merimies-Unioni hakee palvelukseensa kokopäivätoimista ITF-tarkastajaa9.8.2024
- Finlands Sjömans-Union söker en heltidsanställd ITF-inspektör9.8.2024
Päivitetty: 11.11.2022