Valtionyhtiö Finnair kiristää työntekijöitä palkanalennuksiin

16.11.2022

Finnair on vaatinut pitkin syksyä matkustamohenkilökunnalta palkanleikkauksia ja asiasta on käyty neuvotteluja. Matkustamohenkilökuntaa edustava Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry ei neuvotteluissa ole leikkauksiin suostunut. 

Neuvotteluissa AKT on esittänyt Finnairille muita säästövaihtoehtoja, kuten työaikajoustoja. Ne eivät ole työnantajalle kelvanneet.

Tänään julkisuuteen tulleessa tiedotteessa Finnair kertoo suunnitelmasta siirtää Thaimaan ja Pohjois-Amerikan reittien matkustamopalvelut alihankintatyöksi.

- Finnair kiristää nyt aivan avoimesti työntekijöitä alentamaan palkkojaan, uhaten siirtää matkustamohenkilöpalvelut alihankintana tehtäväksi. Samalla yhtiö uhkaa irtisanoa satamäärin ihmisiä, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo. 

- Epäilemme, että tämä operaatio tehdään osittain siksi, että johto saa pitää bonuksensa. Finnairilla on edelleen voimassa 70 johtajan bonusjärjestelmä, jonka kriteerit eivät laukea ilman leikkauksia. Työntekijät halutaan pakottaa palkanleikkauksiin.

Kokko muistuttaa, että työntekijät ovat täysin syyttömiä Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainaan ja siitä seuranneeseen Venäjän ylilentokieltoon, mikä on rasittanut Finnairin tulosta. Palkanalennuksilla kiristys osoittaa valtio-omisteiselta yhtiöltä arveluttavaa henkilöstöpolitiikkaa.

- Valtionyhtiö Finnair näyttää toimivan vailla omistajaa, kun toimiva johto saa kohdella työntekijöitä aivan miten tahansa. Samanlaisia ongelmia on aiemmin ollut mm. Postilla ja VR:llä.

AKT ei myöskään ole saanut työnantajaliitto PALTA:lta uutta säästöneuvottelukutsua. Julkisuuteen tullut Finnairin tiedote tuli täytenä yllätyksenä.

Lisätiedot: 
Ismo Kokko
AKT:n puheenjohtaja
p. 040 732 5373


Päivitetty: 16.11.2022