Viisi liittoa: Lakko lentoasemilla 1.-2.2.2024

19.1.2024

Ilmailualan unioni IAU, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ilmoittivat perjantaina lakoista, jotka koskevat kaikkia Suomen lentoasemia. Lakolla 1.-2.helmikuuta liitot vastustavat Orpon-Purran hallituksen rajuja työelämäheikennyksiä ja sosiaaliturvan leikkauksia.

JHL:n va. puheenjohtaja Håkan Ekström (vas.), AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko, PAMin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne, IAUn liittosihteeri Sami Rajala ja SLL:n puheenjohtaja Vesa Uuspelto tiedotustilaisuudessa Helsingissä 19. tammikuuta 2024. Tilaisuudessa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n, Palvelualojen ammattiliitto PAMin, Ilmailualan Unioni IAUn, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n ja Suomen liikennelentäjät SLL:n johto kertoi suomalaiseen lentoliikenteeseen kohdistuvista poliittisista työtaistelutoimenpiteistä.  Kuva: Lehtikuva/Markku Ulander

 

 

Lakko lentoasemilla alkaa 1.2.2024 ja päättyy 2.2.2024. Työtaistelun ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle. Lakko on poliittinen työtaistelu, jota ei ole suunnattu työnantajia vastaan.

Suomen Liikennelentäjäliitto on mukana itsenäisenä toimijana ja päättää erikseen toimiensa laajuuden.

Liitot vaativat, että hallitus keskeyttää heikennys- ja leikkausesitystensä valmistelun ja aloittaa työelämää koskevien muutosten valmistelun tyhjältä pöydältä työntekijöiden ääntä aidosti kuunnellen.

- Hallitusohjelman tavoitteet ovat kuin suoraan elinkeinoelämän vaalitavoitteista. Emme voi katsoa toimettomina, kun jäseniltämme ollaan viemässä keinot puolustaa kunnollisia työehtoja. Lakossa ovat mukana JHL:n jäsenet, jotka työskentelevät Finavian tai Airpron palveluksessa, JHL:n va. puheenjohtaja Håkan Ekström sanoo.

- Hallituksen työelämäheikennykset ja sosiaaliturvan leikkaukset ovat niin kestämättömiä, että työntekijät haluavat reagoida. Hallitus on saatava kuuntelemaan myös työntekijöitä. Lakossa ovat mukana AKT:n osalta matkustamohenkilökunta eli lentoemännät ja stuertit, lentokenttien tankkaustoiminta, sekä lentoaseman linja-autonkuljettajat, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo. 

- IAU osallistuu työtaistelutoimiin muiden ammattiliitojen tavoin ja ilmoittaa toimistaan virallisten päätösten perusteella viimeistään ensi viikon tiistaina, IAU:n liittosihteeri Sami Rajala kertoo.

- Me olemme luonnollisesti mukana yhteisessä rintamassa muiden lentoasemilla toimivien liittojen kanssa vastustamassa työntekijöihin kipeästi osuvia leikkauksia ja heikennyksiä. Palvelualojen ammattilaiset toimivat lentoasemilla tukitoiminnoissa tuottamassa matkustajille palveluita, huolehtimassa kiinteistöistä ja turvallisuudesta, kertoo PAMin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne.

 


Päivitetty: 19.1.2024