Vuosaaren satama kymmenen vuotta

23.11.2018

Vuosaaren sataman toiminta alkoi 24.11.2008 lumimyrskyn kourissa.

Vuosaaren sataman toiminta käynnistyi virallisesti 24.11.2008. Sataman siirrolle oli kaksi syytä: Kontti- ja ro-ro -liikenne haluttiin pois Helsingin keskustasta ja keskittää Sompasaaresta ja Länsisatamasta logistisesti parempaan paikkaan. Toinen syy oli tarve saada Länsisatama ja Sompasaari asuinkäyttöön. Vuosaaren kanssa satamasta kilpaili Kirkkonummi.

Vuosaaren sataman alku ei ollut paras mahdollinen: avajaispäivänä riehui lumimyrsky ja satama peittyi paksuun lumivaippaan, aurauskalustoa ei ollut eikä kukaan tiennyt, missä tiet ja alueen halkova junaraide kulkivat.

− Täysi kaaoshan se oli, muistelee sataman ensimmäistä päivää Haminan satamasta Helsinkiin siirtynyt Stevecon ahtaaja Veijo Mattila.

Samanlaisia muistoja ensimmäisestä työpäivästä on Finnstevellä työskentelevällä ahtaaja Kari Tammiluomalla. Tammiluoma ja Mattila ovat kumpikin pitkän linjaan ahtaajia. Tammiluoma aloitti satamatyöt 1978 ja Mattila vuotta myöhemmin.

− Rekkoja oli sikin sokin raiteilla ja muualla lumeen juuttuneena, Tammiluoma muistelee.

− Mistään ei tiedetty mitään. Maahan oli piirretty viivoja, joiden mukaan olisi pitänyt liikkua, mutta niiden päällä oli puoli metriä lunta, muistelee puolestaan Vuosaaren ensimmäistä päivää Multilinkin pääluottamusmies Juha Sollo.
 


− Rekkoja oli sikin sokin raiteilla ja muualla lumeen juuttuneena, muistelee Kari Tammiluoma Vuosaaren sataman ensimmäistä päivää.

 


Päivitetty: 5.6.2019